Webinaari: Nuorten koulutuspolut ja muuttuva koulutuspolitiikka

Verkossa


Ihmisen jalat, joissa punaiset tennarit, kävelemässä ylöspäin sinisiä metallirappusia.

Miltä näyttävät viimeaikaiset koulutuspoliittiset uudistukset tutkimuksen näkökulmasta? Millaisia uusia ohjauskeinoja uudistuksiin liittyy, ja miten nuoret itse reagoivat niihin? Miten nuoret tulkitsevat koulutuspolkuihinsa liittyviä vaatimuksia? Entä miten he tekevät koulutusvalintojaan?

Webinaarissa Nuorisotutkimusverkoston ja Helsingin yliopiston tutkijat esittelevät uutta tutkimusta nuorten koulutusvalinnoista, eriytyvistä koulutuspoluista ja kokemuksista erilaisten ohjauskeinojen kohteena. Kommenttipuheenvuorot pitävät opiskelijajärjestöjen edustajat ja Opetushallituksen pääjohtaja.

Webinaari on maksuton ja sen järjestää Nuorisotutkimusverkosto.

Ilmoittautuminen

Ilmoittaudu mukaan verkkolomakkeella tiistaina 22.3 klo 13 mennessä. Webinaarin linkki lähetetään ilmoittautuneille ennen tapahtumaa.

Ohjelma

9.00 Seminaarin avaus

Tutkimusjohtaja Sinikka Aapola-Kari, Nuorisotutkimusverkosto

9.10 Oppivelvollisuuden laajentamisen koulutuspoliittinen genealogia

Apulaisprofessori Janne Varjo, Helsingin yliopisto

9.30 Koulutukseenhakuvelvoite, ensikertalaiskiintiöt, oppivelvollisuuden laajentuminen - nuorten ohjaaminen työllisyyspolitiikan ja koulutuspolitiikan risteyskohdissa

Akatemiatutkija Lotta Haikkola, Nuorisotutkimusverkosto

9.50 Yleisökysymyksiä

10.00 TET, tulevaisuus ja sukupuoli - Miten nuoret ohjautuvat työelämään tutustumiseen?

Tutkija Jenni Lahtinen, Nuorisotutkimusverkosto

10.20 Nuorten koulutusvalintojen rationaliteetit ja epäröinti koulutuspolulla

Dosentti Tarja Tolonen, Helsingin yliopisto

10.40 Yleisökysymyksiä

10.50 Kommenttipuheenvuorot

  • Minna Kelhä, Opetushallituksen pääjohtaja
  • Minttu Rautavuori, Suomen opiskelija-allianssi OSKU ry:n varapuheenjohtaja
  • Lukas Virtala, Lukiolaisten liiton puheenjohtaja

Puhujat

Janne Varjo (apulaisprofessori; koulutuksen, yhteiskunnan ja kulttuurin tutkimus) työskentelee Koulutussosiologian ja -politiikan tutkimusyksikössä (KUPOLI) Helsingin yliopiston kasvatustieteellisessä tiedekunnassa. Hänen tutkimusalojaan ovat koulutussosiologia ja -politiikka sekä koulutuksen yhteiskuntahistoria.

Lotta Haikkola (VTT) toimii akatemiatutkijana Nuorisotutkimusverkostossa. Hän on tutkinut nuorten työllistymistä tukemaan tarkoitettuja palveluja, nuoriso- ja työvoimapoliittista ohjausta ja nuorten työelämäkokemuksia.

Jenni Lahtinen (VTM, tohtorikoulutettava, tutkija) työskentelee Nuorisotutkimusverkostossa. Hänen tutkimushankkeensa ovat keskittyneet nuorten koulutusvalintoihin, opinto- ja uraohjaukseen sekä tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden kysymyksiin.

Tarja Tolonen, (vanhempi yliopistonlehtori, lasten ja nuorten syrjäytymisen tutkimus), työskentelee Helsingin yliopistolla sosiologian oppiaineessa ja antaa lapsuuden ja nuorisotutkimukseen liittyvää opetusta valtiotieteellisessä tiedekunnassa. Tutkimusteemat liittyvät muun muassa nuorten koulutukseen ja yhteiskuntaluokkaan.

Sinikka Aapola-Kari (VTT, dosentti, tutkimusjohtaja) työskentelee Nuorisotutkimusverkostossa. Hän on tutkinut mm. nuorten koulutuspolkuja ja elämänkokonaisuuksia ja tarkastellut mm. sukupuoleen, ikään ja tasa-arvoon liittyviä kysymyksiä.

Kuva: Unsplash.