Nuoret mielenterveys-, päihde- ja sosiaalityön sokkeloissa -tutkijaseminaari

Verkko

Avoimessa tutkijaseminaarissa esitellään ajankohtaista tutkimusta, koskettaen nuorten hyvinvointia ja tuen tarpeita sekä mielenterveys-, päihde- tai sosiaalityön käytäntöjä Suomessa ja Kanadassa. Päivän aikana tehdään näkyväksi mm. nuorisorikollisuuden ilmiön kompleksisuutta ja nykyisestä palvelurakenteesta muodostuvia haasteita siihen tarttumiseen.   

Tutkimusseminaarin ensimmäisessä puheenvuorossa kuullaan nuorten päihdetyöstä, kun EPT-verkoston asiantuntija Riikka Perälä esittelee tutkimusta jalkautuvan nuorisotyön arjesta. Aleksi Hupli puolestaan kertoo arviointitutkimuksesta koskien kannabista käyttävien nuorten KASVI-interventiomallin ja työkalujen sopivuutta terveys- ja sosiaalialan ammattilaisten sekä nuorten näkökulmasta.    

Palvelujärjestelmän hallinnonrajat ylittävää yhteistoimintaa ja yhteiskehittämistä, sektorien välistä vuorovaikutusta ja yhteistyötä estäviä tekijöitä analysoidaan nuorisorikollisuuden näkökulmasta. Palvelujen pirunpolskasta nuorten nuotteihin -hankkeen esittelevät Hanna-Kaisa Pernaa ja Jenni Kuoppala Vaasan yliopistosta ja Julia Saarholm Aseman Lapsista. Johanna Hedman esittelee Uudenmaan nuorten mielenterveyspalveluista tehtyä kartoitusta, joka toteutettiin eurooppalaista mielenterveyspalvelujen kartoittamistyökaluun (ESMS r) tukeutuen. 

Asiantuntijapuheenvuorojen lisäksi seminaarin isännöimä NUMPA-hanke esittäytyy ensimmäistä kertaa. Tutkimusseminaarin avaa MIELI ry:n johtava asiantuntija Meri Larivaara ja SPR:n Nuorten turvatalojen johtaja Leena Suurpää.  

Tutkimusseminaari jatkuu iltapäivällä englanninkielisenä. Kansainvälisiä näkökulmia tarjoavat Torontossa työskentelevät Joanna Henderson ja Lisa Hawke. Kanadan suurimman mielenterveyssairaalan ja johtavan tutkimuskeskuksen CAMHan tutkijat esittelevät integroitujen nuorisopalvelukeskusten kehittämisestä Kanadassa. 

Susanna Paldanius esittelee rekisteritutkimukseen perustuen Suomen yliopisto-opiskelijoiden opiskeluterveydenhuollon (YTHS) kaksivaiheista terveystarkastusprosessia opiskelijoiden mielenterveysongelmien tunnistamiseen.   

Tervetuloa kuuntelemaan ja osallistumaan! 

Aikataulu

12.00-12.10 Seminaarin avaus 
Leena Suurpää SPR Nuorten turvatalot ja Meri Larivaara MIELI ry  
 
12.10-12.40 Nuoret ja päihteet - tutkimusta jalkautuvan nuorisotyön arjesta 
Riikka Perälä, EPT-verkosto  
 
12.40-13.10 Uudenmaan nuorten mielenterveyspalveluiden kerääminen ja kartoittaminen ESMS-r työkalu soveltaen
Johanna Hedman  
 
Jaloittelutauko  
13.30-14.00 Palvelujen pirunpolskasta nuorten nuotteihin -tutkimushanke 2021-2022 
Hanna-Kaisa Pernaa ja Jenni Kuoppala, Vaasan yliopisto sekä Julia Saarholm, Aseman lapset
 
14.00-14.30 Kannabishankkeen arviointitutkimus
Aleksi Hupli  
 
14.30-15.00 Tutkittua tietoa nuorten mielenterveys- ja päihdetyön tueksi: NUMPA-hankkeen esittely 
Alix Helfer, Susanna Jurvanen ja Jouni Tourunen 

In English 

16.00-16.50
Invited presentation: Integrated youth service hubs development in Canada: Research, practice, and scale 
Joanna Henderson & Lisa Hawke, University of Toronto, Canada   

16.50-17.20 A two-stage health examination process in identifying university students’ mental health problems: a register study 
Susanna Paldanius, Noora Seilo, Kristiina Kunttu, Reija Autio & Minna Kaila  

17.20-18.00 Discussion and Wrap Up 

Ilmoittautuminen

Tilaisuus on ilmainen ja järjestetään virtuaalisesti.  
Ilmoittautuminen täältä 8.6.2021 mennessä:  
https://link.webropol.com/ep/numpa 

Järjestäjät

Nuorisotutkimusverkosto toteuttaa seminaarin yhteistyössä Nuorten mielenterveys- ja päihdetyö: Tutkittua tietoa kehittämistyön tueksi (NUMPA) -hankkeen kanssa. Nuorisotutkimusseuran, A-klinikkasäätiön, Mieli ry:n ja SPR:n turvatalotoiminnan NUMPA-hanke on osa Valtioneuvoston kanslian rahoittamaa tutkimus- ja selvitystoimintaa.

Tervetuloa!

Lisätiedot

Tutkimuspäällikkö Tuuli Pitkänen
Nuorisotutkimusverkosto
tuuli.pitkanen@nuorisotutkimus.fi

Abstraktikirja

Nimi Koko Muoto
abstraktit_numpa_tutkijaseminaari10062021210 KBPDF