Seminaari: Sääntelystä elettyyn kohtaamiseen

Helsinki, Tieteiden talo, Kirkkokatu 6, seminaarihuone 505

Kolme keskustelua lasten ja nuorten etiikasta

Seminaarissa julkaistaan Tutkimuseettisestä sääntelystä elettyyn kohtaamiseen. Lasten ja nuorten tutkimuksen etiikka II -teos, jossa käsitellään lasten ja nuorten tutkimuksen etiikkaan liittyviä ajankohtaisia kysymyksiä. Tutkijoita puhuttavat eettiseen sääntelyyn ja tietosuojaan sekä kohtaamisen etiikkaan ja lasten suostumukseen liittyvät kysymykset. Myös visuaaliset aineistot ja sosiaalisen median tutkimus herättävät keskustelua.

Seminaarissa julkaistava teos on syntynyt Nuoriso- ja lapsuudentutkimuksen tutkimuseettisen toimikunnan, Nuorisotutkimusverkoston ja -seuran sekä Lapsuudentutkimuksen seuran yhteistyönä.

Ohjelma

9.30–11:00 Esittely ja KESKUSTELU 1: Tutkimuseettinen sääntely ja uudet tietosuojakysymykset

Kirjan toimittajat Niina Rutanen (varhaiskasvatuksen apulaisprofessori, Jyväskylän yliopisto)
Kaisa Vehkalahti (kulttuuri- ja sosiaalihistorian dosentti, tutkija, Oulun yliopisto)

Kommentoijat:
Antti Ketola (lakimies, Tietoarkisto)
Sanna Koulu (yliopistonlehtori, Lapin yliopisto, Nuoriso- ja lapsuudentutkimuksen tutkimuseettinen toimikunta)

11:00–11:30 kahvit ja voileipä

11:30–12:15 KESKUSTELU 2: Lasten ja nuorten eettinen kohtaaminen ja suostumuksesta neuvottelu

Anna-Kaisa Kuusisto (aluetieteen yliopistonlehtori, Tampereen yliopisto)
Riikka Korkiamäki (sosiaalityön apulaisprofessori, Tampereen yliopisto)
Johanna Olli (terveystieteiden tohtorikoulutettava, Turun yliopisto)

Kommentoijat:

Elina Paju (sosiologian vastuullinen tutkija, Helsingin yliopisto)

Sanna Aaltonen (sosiologian yliopistonlehtori (ma.), Itä-Suomen Yliopisto)

12:15–13:00 KESKUSTELU 3: Sosiaalinen media, visuaaliset aineistot ja uuden tutkimustekniikan tuottamat haasteet

Marleena Mustola (varhaiskasvatuksen yliopistonlehtori, Jyväskylän yliopisto)
Anu Alanko (sosiologian yliopistonlehtori, Oulun yliopisto)

Kommentoija:

Heta Mulari (tutkija, Yle Luovat Sisällöt)

**

Seminaarin järjestävät Nuoriso- ja lapsuudentutkimuksen tutkimuseettinen toimikunta, Nuorisotutkimusverkosto ja -seura sekä Lapsuudentutkimuksen seura.

Seminaari on osallistujille ilmainen. Pyydämme kuitenkin ilmoittautumaan 6.5 mennessä kahvitarjoilua varten

Lyyti-linkistä:

Toivomme myös ilmoitusta tulon mahdollisesta peruuntumisesta: haluamme tapahtumissamme toimia ekologisesti kestävällä tavalla ja välttää hukkatarjoiluja.

Lisätietoja: Merja Hintsa, email merja.hintsa (at) nuorisotutkimus.fi