Nuorisotutkimuksen Studia Generalia: Nuorisotutkimuksen kentillä

Useilla paikkakunnilla

Mitä suomalaiset nuoret ajattelevat kuluttamisesta? Mikä on nuorten suhde teknologiaan? Saavatko nuoret osallistua yhteiskuntaan ja millä tavoin? Miten kaupunkialueiden eriytyminen vaikuttaa nuorten kasvuympäristöihin ja mahdollisuuksiin? Millaisia ovat nuorten naisten kokemukset seksuaalisesta väkivallasta? Muun muassa näihin kysymyksiin on tarjolla asiantuntevia vastauksia Nuorisotutkimuksen Studia Generalia -luentosarjassa.

Nuorisotutkimuksen yliopistoverkosto YUNET järjestää viime vuonna 30 vuotta täyttänyttä Nuorisotutkimusseuraa juhlistaakseen uudenlaisen valtakunnallisen Studia Generalia -luentojen sarjan, joka tarjoaa monipuolisen katsauksen nuorisotutkimuksen ajankohtaisiin teemoihin. Monitieteinen tutkimusala tarkastelee muun muassa nuorten elinoloja, nuorisokulttuureita, sukupolvien välisiä suhteita sekä elämänkulkuun ja aikuistumiseen liittyviä siirtymiä.

Luentosarja on maksuton ja avoin kaikille asiasta kiinnostuneille. Luennot ovat seurattavissa paitsi eri yliopistoissa paikan päällä, myös etäyhteyden välityksellä mistä tahansa osoitteessa https://connect.funet.fi/yunet2018. Luentosarjan puhujina esiintyy eri yliopistojen ja Nuorisotutkimusverkoston tutkijoita.

Toimijuutta ja rakenteita lasten ja nuorten tutkimuksessa

Jyväskylän yliopisto, sali C4, päärakennus
Keskiviikko 3.4.2019 klo 16.15–18.00

Professori Terhi-Anna Wilska (Jyväskylän yliopisto): Nuorten muuttuva kuluttajuus ja taloudellinen toiminta sosiaalisessa mediassa

Yliopistonlehtori Johanna Kiili (Jyväskylän yliopisto): Lapset ja nuoret kansainvälisissä lastensuojelututkimuksissa – Tutkimuseettinen näkökulma

Nuoret ja teknologia

Tampereen yliopisto, sali Linna K103 (Kalevantie 5, Tampere)
Perjantai 12.4.2019 klo 12.15–15.00

Väitöskirjatutkija Lauri Hietajärvi (Helsingin yliopisto): Nuoret, teknologia ja hyvinvointi

Vastaava tutkija Mikko Salasuo (Nuorisotutkimusverkosto): Nuoret sukupolvet älylaiteyhteiskunnan etujoukkona

Professori Veli-Matti Värri (Tampereen yliopisto): Kasvatus ekokriisin aikakaudella – Teknousko ja ihmisen mittakaavan mahdollisuus

Nuorten kertomuksia omasta elämästään

Oulun yliopisto, Tellus Stage, Linnanmaa
Maanantai 15.4.2019 klo 16.15–18.00

Väitöskirjatutkija Iida Kauhanen (Oulun yliopisto) & väitöskirjatutkija Maria Petäjäniemi (Oulun yliopisto): Nuorten turvapaikanhakijoiden arki

Väitöskirjatutkija Helena Parkkila (Oulun yliopisto): Seksuaalinen väkivalta – Moniulotteisesti elämässään haavoittuneiden tyttöjen kertomana ja vaikenemana

Arjen osallisuus

Turun yliopisto, Educarium, sali Edu 3 (Assistentinkatu 5, 3. krs, Turku)
Perjantai 26.4.2019 klo 14.15–16.00

Erikoistutkija Piia af Ursin (Turun yliopisto): Osallisuuden monet muodot nuoruudessa

Erikoistutkija Leena Haanpää (Nuorisotutkimusverkosto): Nuorten osallisuus, puhetta vai tekoja?

Opiskelija Frans Salminen: Arjen osallisuus nuoren näkökulmasta

Eriytyvät alueet – Nuorten eriytyvät tulevaisuushorisontit?

Helsingin yliopisto
Torstai 2.5.2019 klo 17.15–19.00, luentosali 6, Yliopiston päärakennus (Fabianinkatu 33, Helsinki)

Apulaisprofessori Venla Bernelius (Helsingin yliopisto): Kaupunkien segregaatio, nuorten kasvuympäristöt ja eriytyvä osaaminen

Apulaisprofessori Sonja Kosunen (Helsingin yliopisto): Korkeakouluhaku, raha ja eriytyvät mahdollisuudet

Järjestäjät

Luentosarjan järjestää Nuorisotutkimuksen yliopistoverkosto YUNET. YUNET on viiden suomalaisen yliopiston ja Nuorisotutkimusseura ry:n muodostama yhteistyöverkosto, jonka tarkoituksena on edistää korkealuokkaista nuorisoon kohdistuvaa opetusta, tutkimusta ja tiedonvälitystä. YUNET tarjoaa jäsenyliopistojensa tutkinto-opiskelijoille mahdollisuuden suorittaa nuorisotutkimuksen opintoja paikkakunnasta riippumatta.