Näkyvää näkymättömyyttä - Nuorten hybriditodellisuudet Helsingissä ja Pietarissa -näyttely

Helsingin taidemuseo, HAM-kulma (katutaso), Eteläinen Rautatiekatu 8

Kuva: Patrik Rastenberger.

Näkyvää näkymättömyyttä kutsuu kävijät sukeltamaan piilossa oleviin nuorisokulttuurien ilmentymiin Pietarissa ja Helsingissä ja kysyy, kenellä on oikeus kaupunkitilaan. Näyttely esittää myös kysymyksen siitä, millä ehdoin tutkimuksen ja taiteen on mahdollista tavoittaa alakulttuurisia merkityksiä.

Nuoriso- ja alakulttuurit muodostavat näkymättömiä ja suurelle yleisölle tuntemattomia ulottuvuuksia kaupunkeihin. Ne tulevat näkyviksi usein vain kulttuurien edustajille: heille, joilla on tietoa käytännöistä, tyyleistä ja yhteisöistä, ja jotka ymmärtävät ilmiöiden kieltä. Erilaiset nuoriso- ja alakulttuurien ilmentymät tulevat näyttelyssä näkyväksi kuvan, äänen ja havaintojen avulla.

Näyttely kuvaa neljää alakulttuurista ilmentymää, joita on tarkasteltu kaupunkietnografisen tutkimuksen ja valokuvaajan katseen kautta. Tutkimuskohteina ovat urbaani sirkus ja kohtaaminen kaupunkitilassa, Pokémon Go -pelaajien avoimet yhteisöt, tarrataiteilijoiden kaupunkikuvan uudelleenmäärittely tarrataiteen avulla ja sukupuolittuneisuus graffitialakulttuurissa.

Kokonaisuus on osa Diginuoruus mediakaupungissa -tutkimushanketta (2016–18), joka on tuottanut poikkitieteellistä tietoa helsinkiläisten ja pietarilaisten nuorten digitaalisen kulttuurin kamppailuista, kontrollista ja kuulumisesta kaupunkitilaan. Näyttelyn aikana järjestetään kaikille avoimia työpajoja ja yleisötilaisuuksia.

Näkyvää näkymättömyyttä on yhteistyön tulos:

Nuorisotutkimusverkosto, Suomi
National Research University, Higher School of Economics, St Petersburg, Russia
Helsingin yliopisto
Tampereen yliopisto

Tutkijat: Malin Fransberg, Margarita Kuleva, Yana Krupets, Heta Mulari, Arseniy
Svynarenko, Anastasia Sablina, Nadezhda Vasileva
Valokuvaaja: Patrik Rastenberger
Kuraattori: Terhi Tuomi
Graafinen suunnittelija: Jaakko Pietiläinen
Alakulttuurien edustajat Helsingissä ja Pietarissa

Näyttely: 17.10–13.11.2018
Aukioloajat: ti–su klo 11–19
Osoite: Helsingin taidemuseo, HAM-kulma (katutaso), Eteläinen Rautatiekatu 8. www.hamhelsinki.fi
Liput: Vapaa pääsy

Näyttelyn oheistapahtumat

Avajaiset

Tervetuloa näyttelyn avajaisiin! Tilaisuudessa kurkistetaan nuoriso- ja alakulttuurisiin ilmentymiin Helsingissä ja Pietarissa työryhmän opastuksella.

Tiistaina 16.10. klo 17
Puhujat: Johanna Sumiala, Helsingin yliopisto + työryhmä
Kieli: suomi

Tarrataidetyöpaja: "Tarrataide: tarraava tarina"

Tarrataide on erityinen visuaalinen kaupunkitaidemuoto ja alakulttuuri, jossa taiteilijat suunnittelevat ja toteuttavat töitään tarrojen muodossa ja liimaavat niitä osaksi kaupunkiympäristöä. Näyttelyssämme on esillä tarrataidetta Pietarista. Työpajassa kuullaan pietarilaisesta tarrataideskenestä sekä päästään itse tekemään tarroja.

Lauantaina 20.10. klo 14–18
Ohjaaja: Tarrataiteilija Dima Pencil, Pietari
Kieli: venäjä, suomi

Tule tapaamaan tutkijoita

Diginuoruus mediakaupungissa -hankkeen tutkijat siirtävät toimistonsa näyttelytilaan, ja ovat paikalla kertomassa näyttelystä ja vastaamassa kysymyksiin.

Tiistaina 23.10. klo 11–19 ja tiistaina 13.11. klo 11–19
Paikalla: Heta Mulari ja Arseniy Svynarenko
Kieli: suomi, englanti, venäjä

Tieteen ja taiteen rajapinnoilla -paneelikeskustelu

Kutsumme yleisön mukaan kuulemaan ja keskustelemaan siitä, kuinka nuoriso- ja alakulttuureja on mahdollista tutkia tieteen ja taiteen keinoin. Taiteen keinoin on mahdollista tuoda näkyväksi paitsi tutkimustuloksia, myös tieteen tekemisen taustalla piileviä kysymyksiä esimerkiksi tutkijan ja tutkitun välisestä suhteesta. Rahoittajaorganisaatiot tukevat taiteen ja tieteen kohtaamisia, mutta mitä sillä oikeastaan tarkoitetaan?

Torstaina 1.11. klo 16:30–17:30

Puhujat: Leena Suurpää (moderoija), Kalle Korhonen (Koneen Säätiö), Taina Riikonen (äänitaiteilija ja tutkija), Heta Mulari (tutkija, Nuorisotutkimusseura)
Kieli: suomi

Avoimet ovet Nuorisotutkimuspäivillä

Tiistaina 6.11. osallistumme XVII Nuorisotutkimuspäivien Youth Cultures and Wellbeing ohjelmaan, ja kutsumme konferenssivieraat vierailulle näyttelytilaan. Näyttelytiimin jäseniä on paikalla esittelemässä näyttelyä kaikille kiinnostuneille konferenssivieraille ja kaupunkilaisille.

Tiistaina 6.11 klo 17–19
Kieli: englanti, suomi, venäjä