Suomen nuoret valkokankaalla - Nuorisotutkimusseura 30 vuotta

elokuvateatteri Orion (Eerikinkatu 15, Helsinki)

Nuorisotutkimusseura juhlistaa 30-vuotismerkkivuottaan nuorisoelokuvasarjalla. Syksyn aikana esitetään nuorisoelokuvan klassikoita, jotka kertovat nuorten elämästä neljällä viime vuosikymmenellä. Elokuvien jälkeen on puolen tunnin mittaiset keskustelutilaisuudet. Yhdessä Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) kanssa järjestettävä sarja esitetään Elokuvateatteri Orionissa Helsingissä.

 
Joutilaat ja Jätkät -yhteisnäytös

17.10. klo 17 

Susanna Helken ja Virpi Suutarin dokumenttielokuva Joutilaat (2001) kertoo työttömistä nuorista miehistä, jotka ajelevat autonrämillään ympäri autioituvaa Ämmänsaarta. ”Jos elokuvamme kykenee välittämään näiden karismaattisten ja elämässään rimpuilevien joutilaiden kautta jotakin yleispätevämpää ihmisestä ja omasta ajastamme, olemme siitä onnellisia", ohjaajat ovat todenneet.

Jätkät (2006) on lyhytdokumenttielokuva ihmisen ja eläimen yhteistyöstä ja siitä, kuinka jo katoamassa ollut työtapa kohtaa 2000-luvun maiseman. Ennen kaikkea se on kunnianosoitus pakkasessa höyryävälle testosteronille.

Keskustelemassa tutkimusprofessori Tommi Hoikkala (Nuorisotutkimusverkosto), Joutilaiden toinen ohjaaja Susanna Helke ja Jätkät-lyhytelokuvan ohjaaja Selma Vilhunen.
 

Täältä tullaan elämä!

7.11. klo 17                                                                                                                                      

Tapio Suomisen kuvaus erityisluokan nuorista Täältä tullaan elämä! (1980) oli läpimurto helsinkiläisnuorten arkisen elämän kuvauksessa. Se kertoi nuoruudesta 1970–1980-luvuilla aidon karheasti, ja vaikka loppu ei ole aurinkoinen, sisältää nuorten elämänjano annoksen toivoa. Suomessa vuoden 1980 katsotuin elokuva avasi Kati Outiselle pääsyn teatterikouluun.

Keskustelemassa vastaava tutkija Mikko Salasuo (Nuorisotutkimusverkosto) ja professori Sirpa Tani (Helsingin yliopisto).
 

Pitkä Kuuma kesä

21.11. klo 17
(erikoisnäytös, sing-along ja quote-along)

Pitkä kuuma kesä (1999) teki Konsta Hiekkasesta Jimi Pääkallon. Samalla se on vertaansa vailla oleva suomalainen musiikkikomedia, jonka vitsit naurattavat edelleen. Elokuva kertoo nuoresta rakkaudesta Joensuun kesässä "suomirockin syntymävuotena" 1980, musiikkina mm. Pelle Miljoonaa, Hanoi Rocksia, Hassisen konetta ja Eppu Normaalia.

Keskustelemassa nuorisotutkimuksen dosentti Jaana Lähteenmaa (Tampereen yliopisto) ja elokuvan näyttelijöistä ainakin Hanna-Mari Katila ja Unto Helo.
 

Miss Farkku-Suomi ja Rosa was here -yhteisnäytös

28.11. klo 17

Kauko Röyhkän romaaniin perustuva Miss Farkku-Suomi (2012) kuvaa nuorten elämää Oulussa 1970-luvulla. 17-vuotias Välde, koulun outolintu, kuuntelee Lou Reediä ja David Bowieta siinä missä muut fanittavat Deep Purplea. Matti Kinnusen ohjaaman elokuvan kantava teema on identiteetin löytäminen.

Risto Jarva -palkittu nuorten road movie Rosa Was Here (1993) on fantastinen kuvaus maailmasta, josta aikuiset ovat yhtäkkiä kadonneet. 12-vuotias Rosa lähtee ajomatkalle ystäviensä Mintun ja Santerin kanssa, ja matkalla kertyy oppeja niin vapaudesta kuin vastuustakin. Sävy ei onneksi ole opettavainen.

Keskustelemassa tutkijat Janne Poikolainen ja Heta Mulari (Nuorisotutkimusverkosto).

Lippuja voi ostaa verkosta Kavin verkkosivuilta ja Orionin kassalta.