Keskikesän taikaa

Marjo Jääskä

Laura Suomela: Kiss My JUHANNUS. Karisto 2022. 149 s.

Ihana heleä alkukesä, suuria tunteita ja käänteentekeviä oivalluksia, mutta myös väärinkäsityksiä ja impulsiivista sekoilua. Tätä kaikkea mahtuu Laura Suomelan mainioon nuortenromaaniin Kiss My JUHANNUS.

Tarinassa tavataan viiden nuoren porukka, joka lähtee viettämään juhannusta viime tipassa buukatulle vuokramökille Keski-Suomeen. Alisan ja Eetun sekä Suvin ja Lassin on tarkoitus nauttia rennosta pariskuntalomasta ilman kännitörttöilyä, perinteisten mökkiaktiviteettien parissa. Viidenneksi pyöräksi ryhmään joudutaan kuitenkin ottamaan hiukan holtittoman maineessa oleva Banzo, sillä nelikosta kenelläkään ei vielä ole ajokorttia.

Pientä kireyttä on ilmassa, mutta reissu alkaa silti aika lupaavasti: roadtrip-biisit soivat Banzon Honda Civicin kaiuttimissa, eikä kauppareissullakaan synny isompaa kränää.

Perillä juhannustunnelma kuitenkin lässähtää täydellisesti. Netin kuvissa lähes luksusmökiltä vaikuttanut majapaikka on ränsistynyt ja siivoton. Tontille ilmaantuu saapastelemaan myös mökin omistaja, Kalevi, joka ei näe mitään ongelmaa siinä, että netin kuvat eivät vastaa todellisuutta.

Lisää kierroksia tarinaan saadaan, kun Alisa huomaa, että Suvilla on selvästi huolia. Tilanteen ratkaisemiseksi tyttöjen on päästävä käymään uudelleen kaupassa, lopulta melkein sadan kilometrin päässä Jämsässä saakka. Banzo suostuu kiltisti kuskiksi, ja Eetu ja Lassi jäävät nyreinä lämmittämään paljua käyttökuntoon.

Kauppareissu venähtää ja sähläys vain lisääntyy. Erinäisten vaiheiden jälkeen lopulta koko poppoo selvittelee välejään Himoksella, festarihumun velloessa taustalla.

Suomela piirtää muutamilla vedoilla tarinaan elävän tuntuiset hahmot. Varsinkin vuorotellen minäkertojina toimivat Alisa ja Eetu ovat kokonaisia ja uskottavia. Heidän kauttaan kirjoittaja kuvaa oivaltavasti esimerkiksi nuorten erilaisia suhtautumistapoja tulevaisuuteen ja siihen liittyviin tavoitteisiin.

Eetu ei halua stressata. Hyvät tienestit eivät olisi pahitteeksi, mutta uraputket ja työnarkomania eivät houkuttele. Lukio-opinnot rennosti ottava poika haaveilee työstä, joka olisi samalla intohimo, ei vain välttämätön paha.

Alisa sen sijaan vaatii itseltään enemmän. Tyttö on laatinut tiukat lukusuunnitelmat jopa kesäloman ajaksi, ja toiveena on heti lukion jälkeen päästä lääketieteelliseen. Alisa on puhdasverinen suorittaja, jonka mieli on jatkuvasti kireä, eikä rentoutuminenkaan onnistu, sillä sille on aina liian vähän aikaa.

Suomela on onneksi kirjoittanut mukaan myös toiveikkuutta. Juhannuksen tapahtumat saavat tytön pohtimaan tekemisiään ja päämääriään uudesta näkökulmasta. Alisan ja miksei Eetunkin mietteet muistuttavat hienosti siitä, että nuorten elämässä pitää olla aikaa myös haahuilulle, itsensä etsimiselle ja elämästä nauttimiselle.

Nykynuorten paineisiin viittaamisen lisäksi kirjoittaja on erinomaisesti ajan hermolla myös siinä, miten hän kuvaa nuorten suhtautumista alkoholiin.

Raitistelu on viime vuosina ollut nouseva trendi, ja tarinan Alisa ja Suvikin haluavat juhlia juhannusta ilman alkoholia. Tähän ovat suostuneet lähinnä tyttöystäviään miellyttääkseen myös Eetu ja Lassi, mutta täysin ilman alkoholiin liittyviä kähinöitä ei lomasta kuitenkaan selvitä.

Kiss My JUHANNUS on kirja, joka tekee mieli ahmia kertaistumalla. Vetävä tarina, kiinnostavat henkilöhahmot sekä sopiva miksaus vakavaa ja kevyttä on pettämätön resepti. Kun seos vielä viimeistellään sujuvalla kielellä ja lukiolaisten suuhun istuvilla dialogeilla, ei voi muuta kuin nauttia!

Marjo Jääskä

FM, vapaa kirjoittaja