Vinkkipaketit lukiolaiselle ja itsenäistyjälle

Marjo Jääskä

Minna Huotilainen & Taimi Huotilainen & Helmi Uusitalo: Lukiolaisen selviytymisopas. PS-Kustannus 2021. 194 s.

Laura Huovinen & Heli Pruuki & Antti Vesivalo: Oman elämäsi jedi. Itsenäistyjän kirja. Kirjapaja 2021. 184 s.

Lukiolaisten kokemasta stressistä ja uupumuksesta on esimerkiksi Helsingin Sanomissa kirjoitettu viime vuosina useaan otteeseen. Paineita lukioaikaan tuo muun muassa korkeakoulujen valintauudistus, jonka myötä ylioppilastodistuksen painoarvo valinnoissa kasvoi.

Lukiosta on kuitenkin mahdollista selvitä väsähtämättä läpi, vakuuttavat kirjassaan aivotutkija Minna Huotilainen sekä opiskelijat Helmi Uusitalo ja Taimi Huotilainen. Äidin ja tyttärien muodostama kolmikko kertoo napakasti kirjoitetussa oppaassa, minkälaisia asioita kannattaa ottaa huomioon, jos ei halua vain puurtaa, vaan löytää myös oppimisen iloa.

Omissa luvuissaan käsitellään esimerkiksi opiskelutekniikoita, lukioperinteitä, ylioppilaskirjoituksia ja ainevalintoja. Lopussa kurkistetaan myös lukion jälkeiseen elämään ja pohditaan muun muassa välivuoden pitämistä, valmennuskursseja ja ammatinvalinnan kysymyksiä.

Liikkeelle lähdetään jo ajasta ennen lukion aloittamista. Kirjoittajat johdattelevat miettimään esimerkiksi lukiovalintaa. Kannattaako erikoislukion vuoksi muuttaa toiselle paikkakunnalle, kenelle sopii kaksoistutkinto ja onko lukion ”maineella” oikeasti väliä?

Lukio suoritetaan perinteisesti kolmessa vuodessa, mutta kirjassa onneksi muistutetaan siitä, että lukio voi olla fiksua jakaa kolmelle ja puolelle tai neljälle vuodelle. Pitempi lukioaika ei ole merkki epäonnistumisesta vaan vaikkapa mahdollisuus raivata aikaa harrastuksille. Myös ylioppilaskirjoitukset on helpompi hajauttaa, jos opiskeluaika pitenee.

Kirjoittajat kiinnittävät runsaasti huomiota terveellisten elämäntapojen merkitykseen. Jos liikkuu riittävästi, syö terveellisesti ja nukkuu hyvin, aivot toimivat parhaalla mahdollisella tavalla ja opiskelu sujuu.

Hankala rasti saattaa olla etenkin unen määrä ja laatu. Parasta olisi, jos pystyisi nukkumaan säännönmukaisesti saman verran viikonpäivästä riippumatta. Monen harrastama univelkojen kuittaaminen viikonloppuisin ei valitettavasti toimi.

Selkeälukuisesta kirjasta saa roppakaupalla ajateltavaa mutta myös käytännön vinkkejä ja ehdotuksia. Sävy on miellyttävän kannustava ja rinnalla kulkeva. Kirjoittajat kertovat runsaasti omista ja ystäviensä kokemuksista. Huojentavaa huomata, että kaikki ei mene aina täydellisesti maaliin aivotutkijankaan perheessä.

Lukiolaisen selviytymisopas on suunnattu sekä lukiolaiselle että tämän vanhemmille. Ysiluokkalaistaan tai lukiolaistaan tukevan vanhemman pitäisikin ehdottomasti lukea teos. Sitä tärkeämpää se on, mitä pitempi aika omista kouluvuosista on kulunut.

Omaan elämään

Lukio-opiskelua laajemmasta näkökulmasta itsenäistymisen vuosia katsotaan Oman elämäsi jedi -kirjassa. Teos houkuttelee pohtimaan omia lähtökohtia, elämänkulkua ja tavoitteita sekä kannustaa tekemään tietoisia ratkaisuja eikä vain ajautumaan satunnaiseen suuntaan.

Tarkasteluun nostetaan esimerkiksi tunteet ja sosiaaliset suhteet. Käytännön elämän puolelta kirja tarjoaa apua omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen, opintoihin, työelämään, asumiseen sekä oman talouden hallintaan.

Tekstit ovat täynnä viisautta, josta osa saattaa aikuisesta tuntua itsestään selvältä, mutta nuorelle ei sitä välttämättä ole. Esimerkiksi rahateeman yhteydessä korostetaan, että luottotietojaan kannattaa varjella. Laskut pitää maksaa ajallaan ja törkeäkorkoisista pikavipeistä pysyä kaukana. Viimeksi mainittua tosin olisi voinut painottaa enemmänkin.  

Rennosti kirjoitettua tekstiä on maltillinen määrä, ja tilaa on annettu lukijan ajattelua aktivoiville tehtäville, listauksille ja muistilistasivuille. Lauseita täydentäen ja mielikuvakarttoja kirjoittaen pohditaan esimerkiksi mahdollisia opintopolkuja, unelmakumppanin ominaisuuksia ja omia rajoja.

Kirjan hyödyntäminen onnistuu yksinkin, mutta saattaa olla hyvä idea pohtia teemoja yhdessä luotettavan ystävän kanssa. Hyvässä lykyssä jedi-työskentelyyn pääsee käsiksi myös koulussa. Jedi-kurssien ohjaajille suunnattu opas (Oman elämäsi jedi. Ohjaajan kirja. Kirjapaja 2021) antaa ideoita kaikille itsenäistyvien nuorten kanssa työskenteleville.

Marjo Jääskä

FM, vapaa kirjoittaja