Gigi Gorgeous – oikeus olla totta

Jarkko Volanen

This Is Everything: Gigi Gorgeous , 2017. Ohjaaja: Barbara Kopple

Toisinaan tarvitaan tragedia, kuten läheisen kuolema, ennen kuin ymmärrämme elämän rajallisuuden. Monille se tarkoittaa murrosta: kokemus omasta elämästä, sen laadusta ja merkityksestä, kärjistyy. Parhaimmillaan syntyy uskallus puuttua epätyydyttävään tilanteeseen.

Näin tapahtui kanadalaiselle nuorukaiselle, joka äitinsä kuoleman jälkeen käsitti tai hyväksyi lopullisesti syntyneensä väärään kehoon. Siitä alkaa transnaisen, Giselle Loren Lazzaraton eli Gigi Gorgeousin tarina.

DocPoint-dokumenttielokuvafestivaali esitti Gigistä hiljattain tehdyn dokumentin, This Is Everything: Gigi Gorgeous (2017). Dokumentissa käydään läpi Gigin elinkaarta lapsuudesta dokumentin aikaiseen nykyhetkeen.

Dokumentti on esimerkillinen hyväksymisen ja rohkeuden kuvaus.

Dokumentin sisällyttäminen DocPoint-festivaalin ohjelmistoon puolestaan kertoo festivaalista itsestään. DocPoint tarjoaa ainutkertaisen kurkistusreiän erilaisiin maailmoihin.

Gigi Gorgeousilla on lukuisia määritelmiä. Hän on seurapiirijulkkis, näyttelijä, glamourmalli, yksi internetin vaikutusvaltaisimmista henkilöistä. Uransa hän aloitti videobloggaajana YouTube-kanavalla lähes kymmenen vuotta sitten. Videoblogin suosio kasvoi nopeasti – aiheet vaihtelevat meikkausvinkeistä Gigin sukupuolenkorjausprosessin vaiheisiin. Lisäksi Gigi on hyödyntänyt videoblogin tuomaa julkisuutta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyvän tietoisuuden lisäämiseen. Hän on roolimalli monelle nuorelle, niin kuin dokumentissa näytettävät tunnekuohuiset ihailijatapaamiset osoittavat.

Dokumentti on kuvaus taloudellisesti ja sosiaalisesti hyväosaisen ihmisen elämästä.

Gigi tiedostaa itsekin etuoikeutetun asemansa ja puhuu siitä avoimesti. Monilla transsukupuolisilla ei ole taloudellisia valmiuksia korjausleikkauksiin. Lisäksi Gigillä on vahva sosiaalinen verkosto. Erityisesti isän ja veljien osoittama tuki on suorastaan liikuttavaa. Kaikessa huokuu aito toisesta huolehtiminen.

Dokumentissa väläytellään myös kääntöpuolta. Nettimaailman vihaviestit ja uhkaukset ovat arkipäivää. Jotkut transsukupuoliset elävät kodittomina tai jäävät yksin menetettyään perheensä ja ystäviensä tuen. Väkivallan uhka voi olla jokapäiväistä.

Transihmisten tunnustaminen ja hyväksyminen ovat myös maantieteellisesti rajattuja. Dubaissa Gigiltä evättiin maahantulo transsukupuolisuutensa takia. Kokemus oli hänelle äärimmäisen raskas ja pelottava.

Suurin piirtein samaan aikaan festivaalin kanssa sai ensi-iltansa Sebastián Lelion ohjaama Fantastinen nainen (2017). Elokuva on fiktiivinen kertomus transnaisesta, Marinasta.  Marinaa näyttelevä Daniela Vega on itsekin transsukupuolinen.

Gigstä kertovan dokumentin rinnalla Fantastinen nainen (Kino Engelissä: http://kinoengel.fi/fi/elokuvat/fantastinennainen, Finnkinossa: https://www.finnkino.fi/event/302526/title/fantastinen_nainen/) laajentaa transfobian kuvastoa: Marinan kohtalo tuo esiin toisenlaisen näkökulman transsukupuolisen arkeen. Äkillisesti menehtyvän miehensä sukulaiset yrittävät mitätöidä Marinan.

Kun Fantastisen naisen elokuvakerronnalliset elementit riisutaan pois, voisi alta paljastuva muotokuva kuulua kenelle tahansa oikeuksiaan ja olemassaoloaan puolustavalle. Syrjintä kumpuaa kulttuurista, joskus myös uskonnoista opituista malleista. Siinä Gigin ja Marinan kohtalot risteävät.

Sukupuolen määritelmä on ollut jatkuvan muutoksen alainen. Länsimaisen nykykäsityksen mukaan sukupuoli on ruumiillinen ja sosiaalisesti tuotettu jatkumo, vahvasti henkilökohtainen minuuden kokemus, osa ihmisen persoonaa. Sukupuoli on moninainen ja liukuva ilmiö, eikä rajaudu vain kahteen, mieheen ja naiseen.

Gigin kohdalla kyse on sukupuoliristiriidasta, joka Transtukipisteen määritelmän mukaan tarkoittaa, ettei ihmisen tunne omasta sukupuolestaan vastaa hänen kehoaan eikä toisten hänessä näkemää sukupuolta (Transtukipiste.fi 2017).

Lainsäädännölliset muutokset ovat avainasemassa parannettaessa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemaa, asennemuutokset seuraavat perässä. Tämän lisäksi avoimuus ja rehellisyys ovat tärkeä osa ihmisoikeustyötä. Siinä This Is Everything: Gigi Gorgeous -dokumentti onnistuu erinomaisesti.

Jarkko Volanen

Kirjoittaja on helsinkiläinen esikoiskirjailija ja kirjallisuustieteen opiskelija.