”Et ole ihminen, olet urheilija”

Onerva Martikainen

Dokumenttielokuva Over the Limit kuvaa venäläisen urheilun tähtitehdasta voimistelija Margarita Mamunin tarinan kautta.

Over the Limit. 2017. Ohjaaja: Marta Prus, valmistusmaat: Puola, Saksa, Suomi. 74 min.

Marta Prusin ensimmäinen pitkä elokuva Over the Limit kertoo 20-vuotiaan Margarita ”Rita” Mamunin arjesta venäläisenä huippu-urheilijana.  Rita on rytminen voimistelija, joka valmistautuu Rio de Janeiron kesäolympialaisiin kahden valmentajan johdolla. Apulaisvalmentaja Amina Zaripova on välillä lempeä, välillä ankara äitihahmo, joka pitää tyttöä sylissä ja lohduttaa heikkoina hetkinä. Lajiliiton mahtinainen Irina Viner-Usmanova puolestaan pitää Ritaa äärimmäisen tiukassa otteessa. ”Meidän pitää kohdella häntä kuin koiraa”, Irina-rouva ojentaa pehmeämpää Aminaa.

Over the Limit alkaa pettymyksellä: Kilpasisko Yana Kudryavtseva loistaa Stuttgartissa ja Rita saa seurata vierestä, kun pikkutytöt haluavat Yanan kanssa yhteiskuvan. Haastattelussa leveästi hymyilevä Yana sanoo, että ei sen väliä kumpi voittaa, he kilpailevat Venäjän puolesta. Rita hymyilee väkinäisesti vieressä. Elokuva seuraa Ritan arkea, loputtoman pitkiä treenejä ja kisoja, kilvoittelua ja ystävyyttä Yanan kanssa, epäonnistumisia ja Irina-rouvan jatkuvaa nälvintää. Ritalla ei ole paljon vapaata aikaa ja vähäkin vapaa-aika vaikuttaa synkältä: Isä on vakavasti sairas ja poikaystävä on valmennusleirillä ulkomailla. Hohdokkaasta urasta huippuvoimistelijana muistuttaa vain kodin seinää vasten nojaava valtava palkintohylly. Yksinäinen ja väsynyt Rita vetoaa paineen alla inhimillisyyteensä: ”Olen vain ihminen.” Alina-valmentaja vastaa tiukasti: ”Et ole ihminen, olet urheilija.”

Vaikka elokuvan päähenkilö on Rita, päävalmentajana toimiva Irina Viner-Usmanova vangitsee katsojan huomion. Irina-rouva ohjeistaa halveksuvasti surusilmäistä Ritaa ja tulistuu pienimmistäkin virheistä. Ritan matka epäonnistumisineen kuvaa venäläistä urheilua ja sitä, miten Venäjällä menestytään. Elokuva maalaa menestymisestä raadollisen kuvan. Ritan onnistuessa jopa Irina-rouva halaa ja antaa vapaapäivän. Epäonnistumisesta seuraa huorittelua ja huutoa. Häviäjä ei ole minkään arvoinen, eikä inhimillisille erehdyksille ole tilaa. Voittajat saavat puolestaan loistaa salamavalojen välkkyessä. Menestymisen paine kohdistuu myös Ritan apulaisvalmentaja Aminaan, jota selvästi hermostuttaa ennen kisoja, koska myös hän saa osan Irina-rouvan vihasta. Irina-rouva on luultavasti myös hurjan paineen alla, onhan hän Venäjän rytmisen voimistelun joukkueen päävalmentaja ja vastuussa uusien voimisteluvoittajien synnystä.

Entisenä voimistelijana ohjaaja Marta Prus on onnistunut tuomaan kilpavoimistelun kuvaamiseen syvyyttä. Prus osaa kiinnittää katsojan huomion pieniin ja vaikuttaviin yksityiskohtiin. Haastattelussa Rita repii hermostuneena kynsinauhojaan, ennen kilpasuoritusta Rita laittaa veren kiertämään läpsimällä reisiään ja käsivarsiaan. Prus maalaa Ritasta kuvan herkkänä, kaurissilmäisenä tyttönä, joka kamppailee kuin henkensä edestä ja selviytyy. Samalla Prus on päässyt herkullisesti seuraamaan venäläisen tähtikoneiston arkea tuoreesta näkökulmasta ja kurkistamaan kulisseihin, jossa loistokkaat urheilijat treenaavat verenmaku suussa. Dokumentti on moniulotteisuutensa ansiosta kiehtovaa katsottavaa niin poliittisista teemoista kiinnostuneille kuin voimistelun ystäville.

Kenraaliharjoituksissa ennen Rion suurta koitosta Irina-rouva ohjeistaa Ritaa rääkyen neuvoja voimistelusaliin asetetun television kautta. Solvaukset ja loukkaukset kaikuvat voimisteluhallissa, kun Rita tekee virheitä. Ensimmäistä kertaa elokuvan aikana Rita vihastuu ja kävelee pois. Seuraavana päivänä Rita voittaa olympiakultaa. Luultavasti Irina-rouvan tarkoitus on parantaa suoritusta vihastuttamalla Rita.

Irina Viner-Usmanova on valmentanut monia rytmisen voimistelun olympiavoittajia ja maailmanmestareita, yhteensä kymmeniä huipputason voimistelijoita. Venäjä tuottaa kieltämättä loistavia huippu-urheilijoita, mutta hinta on äärimmäisen kova. Jokaisen olympiamitalin saavuttamiseksi koettu inhimillinen kärsimys on valtava.

Onerva Martikainen

Kirjoittaja opiskelee politiikan tutkimusta Helsingin yliopistossa.