Dokumentti nuorista jotka haluavat olla

Mari Vaara

Siéva, 2018. Ohjaaja: Jenni Nyberg.

Siéva on kuvaus helsinkiläisen katutanssilajin ensimmäisistä vuosista, mutta vielä osuvammin ja herkemmin se kuvaa nuoruutta: kun kaikki on epävarmaa, voi varmuuden löytää vain tästä hetkestä, oman tanssivan kehon kautta.

Helsingin Kalliossa syntynyt siéva on helsinkiläisten nuorten vastaus perinteisiin katutanssilajeihin.

Helsingin Kalliossa syntynyt siéva on helsinkiläisten nuorten vastaus perinteisiin katutanssilajeihin, kuten New Yorkissa syntyneeseen breakdanceen. Siévan liikekielen kehittänyt tanssija Topi Tateishi kyllästyi aggressiiviseen tanssimittelöintiin ja halusi tanssia herkkään suomalaiseen folk-musiikkiin. Syntyi pehmeä ja liukuva tanssi, jonka kautta tanssija tunnustelee omaa mielentilaansa ja hakee samalla hienovaraisesti kontaktia toisiin ihmisiin ja ympäröivään maailmaan.

Dokumentissa seurataan muutamaa siévaa aktiivisesti harrastavaa nuorta parin vuoden ajan. “Vaikeinta on olla oma itsensä muiden ympäröimänä”, kiteyttää yksi tanssijoista. Siévan kautta nuoret tanssijat piirtävät ympärilleen omaa tilaa, miimikkojen tapaan ojentavat käsiään eteen ja sivuilleen ja tunnustelevat hetkeä: miten haluan juuri nyt olla, läsnä hetkessä ja omassa itsessäni. Tanssissa ei ole pikkutarkkaa koreografiaa, vaan nuoret kehittävät omaa liikettään improvisoiden ja kontaktissa toisiin tanssijoihin. Samalla nuoret opettelevat olemaan läsnä muiden hyväksyvien katseiden alla.

“Joku voisi ajatella että tämä on tanssiversio mindfulnessista. Ei se mua haittaa”, Tateishi toteaa dokumentissa. Mindfulnessin lisäksi siéva vaikuttaa olevan nuorten oma vastaus yhteiskunnan luomiin paineisiin. Yhden mielestä on vaikeaa aloittaa tekemään mitään, koska jo ennen aloittamista pitäisi tietää mikä lopputulos on. Toinen haluaisi uskaltaa tehdä jotain muuta kuin mitä häneltä odotetaan, ja kolmas toivoisi saavansa olla oma itsensä, rajoittamatta olemistaan binääriseen sukupuolijärjestelmään sopivaksi. Siévassa saa sen sijaan vain olla, ja se riittää.

Jokainen nuori joutuu kohtaamaan kysymyksen siitä, kuinka tasapainoilla ulkopuolelta tulevien paineiden ja oman itsen välillä, varsinkin kun matka omaan itseen on vasta alussa. Toisaalta nuoret näkevät ehkä aikuisia kirkkaammin kuinka älyttömiä paineet ja odotukset ovat. On upeaa huomata, että siéva tuo nuorille yhden tavan ottaa tilaa ja voida hyvin, ja mikä radikaaleinta, luoda hyväksyvä katse myös muiden suuntaan.

Mari Vaara

Toimittaja, sosiaali- ja kulttuuriantropologian opiskelija