Tutkimuseettinen toimikunta

Monitieteinen asiantuntijaelin edistää alan tutkimuksen eettisyyttä nostamalla keskusteluun lapsuuden- ja nuorisotutkimuksen erityiskysymyksiä, edistämällä tutkijankoulutusta ja osallistumalla tiedepoliittiseen vaikuttamiseen tutkimuseettisissä kysymyksissä. Toimikunta tarjoaa eettistä ennakkoarviointia niille Nuorisotutkimusseuran ja Lapsuudentutkimuksen seuran jäsenille, joilla ei omissa organisaatioissaan ole mahdollisuutta tutkimuseettiseen arviointiin. Lausunnon pyytäjien tulee olla joko Nuorisotutkimusseuran tai Lapsuudentutkimuksen seuran jäseniä. Toimikunta tekee yhteistyötä Lapsuudentutkimuksen seuran, opetus- ja kulttuuriministeriön asettaman tutkimuseettisen neuvottelukunnan (TENK), sekä monitieteisen nuoriso- ja lapsuudentutkimuksen tutkimuskentän kanssa.

Kokousaikataulu keväällä 2018

Toimikunnan seuraava kokous pidetään keskiviikkona 7.2.2018. Lausuntopyynnöt tulee jättää erillisiä ohjeita noudattaen 24.1.2018 mennessä sähköistä lomaketta käyttäen. Lomake avautuu noin viikko ennen lausunnon viimeistä jättöpäivää.

Eettisen toimikunnan seuraavan kokouksen ajankohta ilmoitetaan helmikuussa 2018.

Tutkimuseettisen toimikunnan tehtävät

1. Toteuttaa eettistä ennakkoarviointia ei-lääketieteellisistä hankkeista Nuorisotutkimusseuran tutkijoille sekä niille Nuorisotutkimusseuran ja Lapsuudentutkimuksen seuran jäsenille, joilla ei omissa organisaatioissaan ole mahdollisuutta eettiseen ennakkoarviointiin. Eettisellä ennakkoarvioinnilla tarkoitetaan tutkimussuunnitelman arviointia tutkimuseettisten eettisten käytänteiden mukaisesti painottuen tutkimuksesta tai sen tuloksista tutkittavalle mahdollisesti koituvan haitan ennakointiin.
  2. Toimia lapsuuden ja nuorisotutkimuksen eettisten erityiskysymysten asiantuntijana suhteessa muiden tutkimusorganisaatioiden, kuten korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten eettisiin toimikuntiin.
  3. Nostaa esiin lapsuuden- ja nuorisotutkimukseen liittyviä eettisiä kysymyksiä ja tutkimuseettisiä koulutustarpeita, sekä edistää eettisiin kysymyksiin liittyvää tutkijankoulutusta sekä osallistua tiedepoliittiseen vaikuttamiseen tutkimuseettisissä kysymyksissä.

Toimikunnalla ei ole lakisääteistä asemaa. Nuorisotutkimusseura on sitoutunut opetus- ja kulttuuriministeriön asettaman tutkimuseettisen neuvottelukunnan (TENK) periaatteisiin ihmistieteellisestä tutkimuksesta. Perustettava toimikunta toimii TENKin humanistisen, yhteiskuntatieteellisen ja käyttäytymistieteellisen tutkimuksen eettisen ennakkoarvioinnin järjestämisestä antaman ohjeistuksen mukaisesti. Ks: http://www.tenk.fi/fi/eettinen-ennakkoarviointi-ihmistieteissa.

Lue Nuoriso- ja lapsuudentutkimuksen tutkimuseettisen toimikunnan toimintakertomus 2015 tästä.

Toimikunnan jäsenet

Vuosina 2018 - 2020 toimikunnan kokoonpano on seuraava:

PsT, dosentti, professori Maarit Alasuutari, Jyväskylän yliopisto
FT, Anna Anttila
TT, dosentti, professori Arto Kallioniemi, Helsingin yliopisto
OT, yliopistonlehtori Sanna Koulu, Lapin ylioisto
YTT, dosentti, apulaisprofessori Atte Oksanen
VTT, dosentti, apulaisprofessori Niina Rutanen, Jyväskylän yliopisto
FT, dosentti erikoistutkija Kirsimarja Raitasalo, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Toimikunnan sihteerinä toimii Nuorisotutkimusseuran ma. tutkimuspäällikkö Elina Pekkarinen (Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.).

Elina Pekkarinen

Ma. tutkimuspäällikkö