Hyppää sisältöön

Nuorten turvapaikanhakijoiden elämää vastaanottovaiheessa -kirjoitussarja

Nykypäivän globaali muuttoliike koskettaa etenkin lapsia ja nuoria. Maapallolla on nuoria enemmän kuin koskaan ennen, ja nuori ikäpolvi kuuluu aktiivisimpiin muuttajiin, katsotaanpa maiden sisäistä tai maiden ja maanosien välistä muuttoa – pakotettua tai vapaaehtoista. Suomeen viime vuonna tulleesta 32 476 turvapaikanhakijasta yli 80 prosenttia oli Maahanmuuttoviraston mukaan (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) alle 35-vuotiaita. Yksin tulleita alaikäisiä oli noin 10 prosenttia (3024 henkilöä).

Muuttoliikettä ja maahanmuuttoa on syytä tarkastella laaja-alaisessa nuorisotutkimuksen ja -politiikan kehyksessä. Tätä kautta nousevat esiin kysymykset nuorten elämänkulusta ja siirtymistä, sukupolvien välisestä oikeudenmukaisuudesta sekä nuorten oikeuksista niin kotiin ja turvaan kuin ihmisarvon, kuulumisen ja osallisuuden kokemuksiinkin. Tällaiset näkökulmat ovat jääneet pelkojen ja vastakkainasettelujen leimaaman turvapaikkakeskustelun varjoon. Suomeen turvapaikanhakijoina tulleiden nuorten arkiset kokemukset pakenemisesta, turvapaikan hakemisesta sekä uudenlaisen elämän rakentamisesta ovat niin ikään poliittisen ja hallinnollisen keskustelun marginaalissa.

Nuoret vastaanottokeskuksissa -kirjoitussarja tuo esiin turvapaikkaa Suomesta hakevien nuorten ja heidän parissaan toimivien kokemuksia ensimmäisistä kuukausista Suomessa. Kirjoittajat valaisevat paitsi nuorten turvapaikanhakijoiden virallista asemaa myös arjen rakentumista, jota leimaavat sekä uudet sosiaaliset suhteet, elämäntavat ja -pakot että odottaminen, kuulumisen katkokset ja tulevaisuuden epävarmuus. Kyseessä on moniääninen kirjoitussarja, jossa nuorten turvapaikanhakijoiden elämää analysoivat sekä tutkijat että nuorten parissa työskentelevät. Kirjoitussarja on osa laajempaa Nuorisotutkimusverkostossa tehtävän tutkimuksen tuloksia yhteiskunnallisiksi puheenvuoroiksi avaavaa Näkökulma-tekstien sarjaa.

Kirjoitussarjan taustalla on tutkimus- ja vapaaehtoishanke, jonka Nuorisotutkimusverkosto toteutti yhteistyössä Pelastakaa Lapset ry:n ja Valtion nuorisoasiain neuvottelukunnan kanssa. Hankkeen tutkijaryhmään kuuluvat Veronika Honkasalo, Karim Maiche, Henri Onodera, Marja Peltola ja Leena Suurpää. Ryhmä osallistui pääkaupunkiseudulla sijaitsevan nuorten asumisyksikön toimintoihin tammi-heinäkuussa 2016 ja järjesti esimerkiksi retkiä ja avointa nuorisotoimintaa asumisyksikön nuorille. Tässä nuorten asumisyksikössä asui kevään ja kesän aikana noin 40 Suomeen turvapaikanhakijoina tullutta 16–17-vuotiasta nuorta miestä. Kenttätyön ohella tutkijat tekivät haastatteluja parinkymmenen yksikössä asuvan nuoren ja työntekijän kanssa.

Nuorisotutkimusverkoston tutkijaryhmän havaintojen lisäksi kirjoitussarjassa kuullaan muualla Suomessa nuorten turvapaikanhakijoiden parissa tehneiden tutkijoiden analyysejä sekä turvapaikka-asioiden parissa tekevien näkökulmia alaikäisten turvapaikanhakijoiden elämään ja asemaan. Kirjoitukset julkaistaan loka-joulukuun aikana.

Kirjoitussarjassa julkaistavat valokuvat on ottanut nuori turvapaikanhakija Mostafa Mohammad Ali. 

Helsingissä ja Tampereella 27.10.2016

Veronika Honkasalo, Karim Maiche, Henri Onodera, Marja Peltola ja Leena Suurpää

Kirjoitussarjan toimittajat

Kirjoitussarjassa julkaistut Näkökulmat
(uusimmat ensin)

Henri Onodera:
Odottamisen monimuotoisuus nuorten turvapaikan hakijoiden arjessa (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
22.12.2016

Mervi Kaukko, Jennina Lahti & Esko Nummenmaa:
Opiskelijoiden ja turvapaikanhakijoiden yhteistyö yliopiston kolmanteen tehtävään vastaamisena (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
22.12.2016

Leena Suurpää:
Pieni ja suuri ikäero: kiistanalaiset ikämäärittelyt nuorten turvapaikanhakijoiden elämässä (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
22.12.2016

Julia Korkman :
Alaikäisen turvapaikanhakijan kuulemiseen liittyviä haasteita oikeuspsykologisesta näkökulmasta (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
22.12.2016

Hanna Laari & Sanna Rummakko:
Ensisijaisesti lapsia? (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
22.12.2016

Mervi Kaukko, Jennina Lahti ja Esko Nummenmaa:
”Kun on vain tavallinen minä ja tavallinen sinä”: ääniä vapaaehtoistyön kentältä (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
9.12.2016

Minna Lähteenmäki:
Alaikäisten turvapaikanhakijoiden mielenterveyden haasteet (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
9.12.2016

Saara Pihlaja:
Nuoret turvapaikanhakijat tarvitsevat monipuolista kotouttamista (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
18.11.2016

Anna-Kaisa Kuusisto-Arponen:
Yksin tulleiden nuorten kohtaaminen ja sosiaalinen tuki arjessa
18.11.2016

Marja Peltola ja Henri Onodera:
Ystävyys, sosiaaliset suhteet ja nuorten turvapaikanhakijoiden poikkeukselliset olot (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
10.11.2016

Naser Husseini:
Vastaanottokeskuksen elämää ohjaajan ja nuoren silmin (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
10.11.2016

Karim Maiche: 
Nuoret turvapaikanhakijat ja luottamuksen rakentuminen arjen käytännöissä
27.10.2016

Mirja Piitulainen: 
Kansainvälisen suojelun periaatteista ei voi alaikäisten kohdalla tinkiä
27.10.2016

Veronika Honkasalo:
Osallisuus vaatii toteutuakseen turvaa, aitoa kuuntelemista, ystävyysverkostoja ja tietoa
27.10.2016


Tilaa uutiskirjeemme

Tilaamalla uutiskirjeemme pysyt ajan tasalla nuorisotutkimuksen ajankohtaisista asioista. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.