Vaikeasti työllistettävät nuoret Nuoruus hallitusohjelmassa -sarjan analyysissa

Sipilän hallitusohjelmassa nuoret ajetaan koulutus- ja työmarkkinoille vaikka väkisin. Aktivointia ja sanktiointia terävöitetään ja sähköisiä palveluita lisätään, jotta nuoret saadaan ripeästi töihin. Erikoistutkija Sanna Aaltosen analyysi osoittaa, millainen ihmiskäsitys ohjelmatekstin takaa paljastuu ja kysyy, millaisen tietopohjan varaan politiikkaa rakennetaan.

Vaikka hallitus haluaa nuoret toimeen, työikäisten maahanmuuttajataustaisten nuorten työllistymiseen ei ohjelmasta askelmerkkejä löydy – ei, vaikka tutkijatohtori Antti Kivijärvi teki ohjelmaa peratessaan huolellista työtä. Tuottavuusloikkaa edistävän työvoimapotentiaalin sijaan ohjelma maalaa kuvaa terroristeista, väärinkäytöksistä ja palautettavista rikollisista. Myös tohtori Kivijärvi häkeltyy yrittäessään löytää hallitusohjelman tietopohjaa.

Nuoruus hallitusohjelmassa -sarjan tekstit ovat luettavissa teemasarjan oman sivun kautta www.nuorisotutkimusseura.fi/nuoruus-hallitusohjelmassa-kirjoitussarja sekä uusimmat kirjoitukset alla olevien linkkien kautta.

Maahanmuuttajataustaiset nuoret hallitusohjelmassa: niukasti välittömiä, runsaasti välillisiä seurauksia
Näkökulma 13, 22.12.2015
Kirjoittaja: Antti Kivijärvi

Hyppää voltti! Nuoret ja palvelujärjestelmä hallituksen toimenpidesuunnitelmassa