Uusin Näkökulma pohtii keinoja edistää liikunnan ja urheilun yhdenvertaisuutta

Vuonna 2015 voimaan astuneen liikuntalain lähtökohtina ovat tasa-arvo, yhdenvertaisuus, yhteisöllisyys, monikulttuurisuus, terveet elämäntavat sekä ympäristön kunnioittaminen ja kestävä kehitys. Vaikka uuteen liikuntalakiin kirjatuissa tavoitteissa vastuu tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta on asetettu liikunta- ja urheilujärjestöjen velvollisuudeksi, vaikuttavat yhdenvertaisuuskysymykset jääneen urheilun ja liikunnan kentillä muuta yhteiskuntaa ja kasvatustoimintaa vähemmälle huomiolle.

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvokysymykset ovat lähtökohtina Päivi Bergin ja Marja Kokkosen toimittamassa, lokakuussa ilmestyneessä teoksessa Urheilun takapuoli. Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus liikunnassa ja urheilussa, johon nojaa myös Nuorisotutkimusverkoston tuorein Näkökulma-kirjoitus. Kirjoituksessaan tutkijat Päivi Berg, Antti Kivijärvi, Marja Kokkonen, Marja Peltola ja Mikko Salasuo pohtivat keinoja edistää liikuntalain lähtökohtia ja tavoitteita tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden osalta. Lapsille ja nuorille on taattava yhdenvertaiset oikeudet ja mahdollisuudet – ominaisuuksistaan ja taustastaan riippumatta – osallistua ja kokea onnistumisen elämyksiä liikuntaharrastuksen parissa. Sen mahdollistamiseksi on alalla toimivien aikuisten ja ammattilaisten tiedostettava ja otettava liikuntalain lähtökohdat vakavasti.

Urheilun takapuoli -teoksessa ja uusimmassa Näkökulmassa käsitellyistä teemoista keskusteltiin tänään Tieteiden talolla järjestetyssä Liikuntajärjestelmä harhapoluilla? Näkökulmia tasa-arvosta, yhdenvertaisuudesta, monikulttuurisuudesta ja kansalaisten terveyden edistämisestä liikunnassa ja urheilussa –seminaarissa.

Lue uusin Näkökulma Liikunnan ja urheilun yhdenvertaisuuteen on pitkä matka.

Kaikki ilmestyneet Näkökulmat ovat luettavissa Nuorisotutkimusseuran verkkosivuilla osoitteessa www.nuorisotutkimusseura.fi/nakokulma.

Päivi Berg
VTT, dosentti, erikoistutkija

Antti Kivijärvi
YTT, tutkijatohtori