Noora Hästbackalle Westermarck-seuran gradupalkinto

Westermarck-seura palkitsee jokavuotisten sosiologipäivien yhteydessä parhaan sosiologian alan pro gradu -tutkielman. Kilpailuun osallistuvat opinnäytteet sosiologian yksiköistä eri yliopistoista. Tänä vuonna kilpailuun osallistui kuusi työtä, joista palkintoraati valitsi voittajaksi Turun yliopistosta valmistuneen Noora Hästbackan tutkielman Paha olo iholla: Viiltelykokemukset ja ruumiillisuus nuorten kertomuksissa keskustelufoorumilla. Palkinto jaettiin sosiologipäivien yhteydessä Jyväskylässä 17.–18.3.2016.

Onnittelemme lämpimästi tutkijaamme Noora Hästbackaa kilpailun voitosta!

Nuorten ääntä kuulemassa

Hästbackan tutkielmassa lähestytään vähän tutkittua ja haastavaa aihetta: itsensä viiltelemistä, kehon kokemisen ja nykyajalle tyypillisen ruumiin muokkaamisen lähtökohdista. Tutkielman aineisto on koottu internetin keskustelupalstalta. Tutkimuksessa tarkastellaan itsensä vahingoittamista nuorten ääntä kuunnellen ja kunnioittaen. Viilteleminen on ilmiönä tabu ja sen ajatellaan olevan toimintamalli, joka leviää nuorten keskuudessa. Itsensä vahingoittamista käsitellään ja tulkitaan usein mielenterveyden ongelmana, ja onkin todettu, että sosiaaliset ja yhteiskunnalliset tekijät tulisi huomioida paremmin. Nuorten toiminnan ymmärtämisellä avun tarvitsija voidaan kohdata paremmin hänen omista kokemuksellisista lähtökohdistaan käsin.

Nuorten kokemukset viiltelemisestä rakentuvat pahan olon kokemuksen, riippuvuuden kehittymisen, viiltelyn salaamisen ja lopettamishalun varaan. Johtopäätöksenä tutkielmassa esitetään, että nuorten viiltelyn taustalla on itsensä auttamisen tavoite, tarve ja pyrkimys tulla nähdyksi ja kohdatuksi oikealla tavalla sekä saada apua koettuihin psyykkisiin ja sosiaalisiin vaikeuksiin. Avun saamista varjostaa nuorten kokemus häpeästä ja itsensä viiltelijöiden stigmatisointi. Anonyymi verkkokeskustelu mahdollisti kokemusten jakamisen ja puhumisen arasta ja hävettävästä aiheesta.

Lisätiedot:

Noora Hästbacka