Liikuntajärjestelmä harhapoluilla? Näkökulmia tasa-arvosta, yhdenvertaisuudesta, monikulttuurisuudesta ja kansalaisten terveyden edistämisestä liikunnassa ja urheilussa

Seminaari 13.12. klo 12–15.45, Tieteiden talo, Kirkkokatu 6, Helsinki

Uusi liikuntalaki astui voimaan vuonna 2015. Sen lähtökohtina ovat tasa-arvo, yhdenvertaisuus, yhteisöllisyys, monikulttuurisuus, terveet elämäntavat sekä ympäristön kunnioittaminen ja kestävä kehitys. Lakitekstistä huolimatta tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskysymykset jäävät usein juhlapuheita lukuun ottamatta liikunnan ja urheilun marginaaliin. Lasten, nuorten ja aikuisten liikunnan arjessa kokeman syrjinnän ja epätasa-arvon sijaan urheilun eettisiksi ongelmiksi on nostettu ottelutulosten manipuloinnin kaltaiset hyvät viholliset. Seminaarissa pohditaan liikuntalain lähtökohtien läpi yhteiskunnallisia perusarvoja ja -kysymyksiä.

Päivi Bergin ja Marja Kokkosen toimittamassa kirjassa Urheilun takapuoli – tasa-arvo ja yhdenvertaisuus liikunnassa ja urheilussa (Nuorisotutkimusverkosto 2016) tarkastellaan tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumista vapaa-ajan liikunnassa ja urheilussa ja toisaalta näiden elämänalueiden epäkohtia, kuten rasismia ja muita syrjinnän muotoja. Kirjan toimittajat ja osa kirjoittajista esittelevät seminaarissa aihepiiriä, jota kommentoi asiantuntijapaneeli.

Urheiluliikkeen lähihistoriaa ja nykytilaa tarkastellaan seminaarissa Mikko Salasuon johtaman Nuorisotutkimusverkoston ja Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiön (Likes) päättyvän yhteishankkeen Kentiltä kabinetteihin: Liikunnan kansalaistoiminnan läpileikkaus (2014–2017) havaintojen ja tulosten pohjalta. Aiheet ulottuvat liikkuvista lapsista aina valtakunnallisten liikuntajärjestöjen johtoon.

Tilaisuuden puheenjohtajana toimii Mikko Salasuo.

Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille kiinnostuneille. Ilmoittautumiset viimeistään 7.12. verkkolomakkeella: https://www.lyyti.fi/reg/Liikuntajarjestelma_harhapoluilla_seminaari_9135.

Kuva: Sami Perttilä

klo 12–12.30 kahvi

klo 12.30 Avaus: Minna Paajanen, Valtion liikuntaneuvosto

klo 12.40 Urheilun takapuoli -teoksen toimittajat Päivi Berg ja Marja Kokkonen