Nuoruuden sukupolvet - elämäkerrallisia näkökulmia nuoruuteen 1920-luvulta nykypäivään

06.06.2014 13:00 - 16:00
Paikka: Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran juhlasali (Hallituskatu 1, Helsinki)

Tilaisuuden järjestää Nuorisotutkimusseura yhteistyössä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kanssa.

Mitä nuoruus on merkinnyt eri aikoina ja erilaisissa yhteiskunnallisissa tilanteissa nuoruuttaan Suomessa eläneille? Miten nuoruuttaan muistavat ja siitä kirjoittavat 1900-luvun alussa syntyneet, joiden lapsuus- ja nuoruusvuosia leimasivat pula- ja sotavuodet? Entä toisen maailmansodan jälkeen syntyneet suuret ikäluokat, joita Suomessa usein pidetään ensimmäisenä varsinaisena nuorisosukupolvena – tai 2010-luvun taloudellisen epävarmuuden aikana nuoruuttaan elävät? Onko nuoruuden kokemuksissa myös jotain sukupolvesta toiseen pysyvää?

Tilaisuudessa julkistetaan kaksi Nuorisotutkimusseuran teosta: Nuoruuden sukupolvet. Monitieteisiä näkökulmia nuoruuteen eilen ja tänään -artikkelikokoelma ja kirjoittaja-antologia Oi Nuoruus – omaelämäkerrallisia tekstejä nuoruudesta eilen ja tänään. Julkaisujen taustalla on Nuorisotutkimusseuran, Nuoren Voiman Liiton ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran yhteistyössä järjestämä kirjoituskilpailu, jolla kerättiin kaikenikäisten suomalaisten omaelämäkerrallisia kirjoituksia lapsuudesta ja nuoruudesta vuonna 2010. Keruu tuotti kirjoituksia 376 eri-ikäiseltä vastaajalta, jotka ovat syntyneet vuosien 1917 ja 1998 välillä. Oi nuoruus -antologia sisältää valikoiman kirjoituskilpailuun lähetetyistä kirjoituksista. Se avaa kaleidoskooppimaisen näkymän suomalaiseen lähihistoriaan henkilökohtaisina kertomuksina. Monitieteisessä Nuoruuden sukupolvet -artikkelikokoelmassa yhdistyvät nuoriso- ja sukupolvitutkimus, nuoruuden historian tutkimus sekä suomalainen elämäkerta- ja muistitietotutkimuksen perinne. Lisäksi tilaisuudessa kuullaan Oi nuoruus -antologian kirjoittajien puheenvuoroja ja otteita omaelämäkerrallisista teksteistä.

Ohjelma

Muistettu nuoruus – kerrottu sukupolvi. Tulkintoja suomalaisesta nuoruudesta eilen ja tänään.
Kaisa Vehkalahti (Nuorisotutkimusseura)

Kirjoittajapuheenvuoro, Nuoruus eilen
Eila Rekilä

"Viimeisiin krahinoihin asti" – Nuoret populaarimusiikin kuluttajina 1950- ja 1960-luvuilla
Janne Poikolainen (Helsingin yliopisto, talous- ja sosiaalihistoria)

Miten pitäisi olla nuori? Minäkertojan monta ääntä nuoruustarinan keskeltä
Eliisa Kylkilahti (Helsingin yliopisto, kuluttajaekonomia)

Kirjoittajapuheenvuoro, Nuoruus tänään
Noora Hapuli

Nuoruustekstit omaelämäkertakirjoitusten perinteessä
Kimmo Jokinen (Jyväskylän yliopisto, Perhetutkimuskeskus)

Kommenttipuheenvuoro
Ulla-Maija Peltonen (Suomalaisen Kirjallisuuden Seura)
Ilmoittautuminen
Tilaisuudessa on tarjoilu. Ilmoittautumiset lomakkeella 30.5. mennessä. Tilaisuus on kaikille avoin.

Tervetuloa!

Julkaistavat teokset

Nuoruuden sukupolvet. Monitieteisiä näkökulmia nuoruuteen eilen ja tänään, toim. Kaisa Vehkalahti ja Leena Suurpää. Nuorisotutkimusverkoston/Nuorisotutkimusseuran julkaisuja 152, 2014. ISBN 978-952-5994-63-6. Nidottu, värikuvitus, 281 s., hinta 30 euroa.

Oi nuoruus. Omaelämäkerrallisia tekstejä nuoruudesta eilen ja tänään, toim. Kaisa Vehkalahti ja Essi Jouhki. Nuorisotutkimusverkoston/Nuorisotutkimusseuran julkaisuja 154, 2014. ISBN 978-952-5994-66-7. Nidottu, värikuvitus, 207 s., hinta 28 euroa.

Tilaukset

Teoksia voi tilata Nuorisotutkimusverkoston verkkokaupasta.

Lisätietoja

Kaisa Vehkalahti, tutkijatohtori, Nuorisotutkimusverkosto, kaisa.vehkalahti@nuorisotutkimus.fi, puh. 050 491 1746

Leena Suurpää, tutkimusjohtaja, Nuorisotutkimusverkosto, leena.suurpaa@nuorisotutkimus.fi, puh. 050 543 8251