Nuorisotutkimusseuran ohjelmaosiot Tieteiden yössä

Tieteiden talo (Kirkkokatu 6, Helsinki)

Tieteiden yö on tieteen oma kaupunkitapahtuma Helsingin Kruununhaassa. Tapahtuma järjestetään vuosittain tammikuussa. Tieteiden yönä tiedettä tarjoillaan illan ja yön aikana monessa muodossa: luennoissa, tapahtumissa, näyttelyissä, kirjastoissa ja arkistoissa.

Tieteiden yöhön tuottaa tapahtumia monipuolinen joukko: mm. Helsingin kaupunginmuseo, Tiedekulma, Tiedekirja, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Svenska litteratursällskapet i Finland, Suomen tietokirjailijat, Suomen tiedetoimittajain liitto, Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta, Helsingin yliopistomuseo, Suomen Pankin rahamuseo, Ateneum, Allegra Lab Helsinki, Vastapaino, Gaudeamus, Tutkijaliitto sekä kymmenet tieteelliset seurat. Tapahtuman koordinoinnista vastaa Tieteellisten seurain valtuuskunta ja tapahtumaa rahoittaa Koneen Säätiö.

Nuorisotutkimusseura järjestää Tieteiden yön Harrasta tiedettä Tieteiden talolla! -ohjelmaosiossa kaksi tapahtumaa:

Nuoret reunalla. Nuorisobarometrin erillisotos nuorista, jotka eivät ole töissä tai harjoittelussa eivätkä opiskele

Tieteiden talo, sali 312 klo 17.30–18.00

Nuorisobarometrin erillisotokseen etsittiin nuoria, jotka eivät yleensä vastaa kyselytutkimuksiin. Tulokset hätkähdyttivät valtioneuvoston kansliasta iltapäivälehtiin. Entä nuorisotyön tutkijaa? Esiintymässä erikoistutkija, FT Tomi Kiilakoski, Nuorisotutkimusverkosto.

Summamutikassa vai kaverien perässä? Miten nuoret valitsevat toisen asteen koulutusvaihtoehdoista.

Tieteiden talo, sali 401 klo 20.00–21.00

Nyky-yhteiskunta pakottaa nuoret tekemään erilaisia valintoja, joista merkittävimpiä on yhteishaku. Mutta miten nuoret perustelevat yhteishaku-valintojaan? Nuoret ajassa -tutkimushankkeessa on haastateltu yli sataa nuorta eri puolilta Suomea. VTT, dosentti, tutkimusjohtaja Sinikka Aapola-Kari (Nuorisotutkimusverkosto) ja tutkija Matilda Wrede-Jäntti kertovat tuloksista.

Tieteiden yön koko ohjelmaan voit tutustua Tieteiden yön omilla verkkosivuilla (huomaa, että ohjelma-osion laatikot ovat linkkejä tarkempiin ohjelmakuvauksiin!).