Nuorisotutkimusseuran ohjelmaosiot Helsingin Kirjamessuilla

Messukeskus

Helsingin Kirjamessut järjestetään Messukeskuksessa 26.–29.10. Vuodesta 2013 lähtien on messuilla järjestetty noin 20 eri tiedetoimijan yhteistapahtuma Tiedetori, jossa kuullaan tänäkin vuonna mielenkiintoisia esityksiä useilta eri tieteenaloilta. Nuorisotutkimusseura järjestää Tiedetorilla neljä eri ohjelmaosuutta.

Voiko oikeistopopulismin nousua nuorten parissa ehkäistä?

Nuorison väitetään olevan poliittisesti apaattista. Väite ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Nuorten yhteiskunnallinen kiinnostus ei käänny korkeiksi äänestysprosenteiksi, mutta nuorten aktiivisuuden kokonaiskuva on luultua monisärmäisempi.

Vesa Puurosta ja Kari Saarta haastattelee Emilia Palonen.

Ohjelma järjestetään Takauma-lavalla to 26.10. 11.00–11.30, ja se perustuu Nuorisotutkimusverkoston julkaisusarjassa toukokuussa ilmestyneeseen teokseen Nuorten yhteiskunnallinen osallistuminen ja oikeistopopulismi.

Onko nuorten liikkumattomuus ongelma?

Liikunnan hyötyjä pidetään kiistattomina. Silti osa nuorista harrastaa vain harvoin liikuntaa. Miksi liikunta ei kaikkia kiinnosta? Muuttuuko liikunta-aktiivisuus lapsuudesta aikuisuuteen tultaessa? Millaisia liikuntakokemuksia vähän liikkuvilla oli?

Pasi Koskea ja Markku Vanttajaa haastattelee Päivi Berg.

Ohjelma järjestetään Takauma-lavalla pe 27.10. 12.00–12.30, ja se perustuu Nuorisotutkimusverkoston julkaisusarjassa elokuussa ilmestyneeseen teokseen Liikkumattomuuden jäljillä. Pitkittäistutkimus vähän liikuntaa harrastavien nuorten liikuntasuhteesta ja liikunta-aktiivisuuden muutoksista.

1950- ja 60-lukujen nuorten ammattisuunnitelmat ja koulutuksen sukupuolittuneisuus

Mikä sinusta tulee isona? antaa äänen 15–17-vuotiaille, jotka olivat ammatinvalinnan edessä 1950–60-luvun Helsingissä. Tuolloinkin käyty kiistely koulutuksen käytännöllisyydestä ja teoreettisuudesta on viime aikoina vain kuumentunut.

Sinikka Seliniä haastattelee Miina Keski-Petäjä.

Ohjelma järjestetään Olohuone-lavalla la 28.10. 11.00–11.30, ja se perustuu Nuorisotutkimusverkoston julkaisusarjassa maaliskuussa ilmestyneeseen teokseen Mikä sinusta tulee isona? Koulutus- ja ammattisuunnitelmat 1950–60-luvun Helsingissä.

Tubettajan tieto vs. Nuorisotutkijan tieto. Nuoret yhteiskunnallisina toimijoina ja keskustelijoina

Minkälaiset yhteiskunnalliset ilmiöt kiinnostavat nuoria? Minkälaista yhteiskunnallista tietoa tubettaja tuottaa videoillaan nuorille? Tubettaja Roni Back ja nuorisotutkijat keskustelevat siitä, miltä nuorten poliittisuus näyttää tutkijan ja tubettajan silmin.

Lotta Haikkola haastattelee Sofia Lainetta ja Roni Backia.

Ohjelma järjestetään Olohuone-lavalla la 28.10. 11.30–12.00.

Lisäksi perjantaina 27.10. järjestetään Tiedekirjan osastolla 6g70 kaksi ohjelmaa: klo 14 Nuoret aikuiset hyvinvointipalveluissa ja klo 16 Marski, Tuntematon ja sodan muistaminen. Lisätietoa näistä löytyy osoitteesta http://www.tiedekustantajat.fi/kirjamessut2017.php.