Nuorisotutkimusseuran ohjelmaosiot Helsingin Kirjamessuilla

Messukeskus

Nuorisotutkimusseura järjestää tänä vuonna Helsingin Kirjamessuilla yhteensä kuusi eri ohjelmaosuutta. Näistä neljä järjestetään tiedetoimijoiden yhteispisteellä Tiedetorilla ja kaksi Tiedekirjan osastolla 6g70.

Nuorisotutkimusseuran kaikkien messuesitysten kirjat ovat kattavasti saatavilla Tiedekirjan osastolta. Lisäksi Nuorisotutkimus-lehden sekä pienen valikoiman messuesityskirjoja löydät Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liiton Kultti ry:n osastolta 6f2.

Voiko oikeistopopulismin nousua nuorten parissa ehkäistä?

Tiedetorin Takauma-lava to 26.10. 11.00–11.30.

Nuorison väitetään olevan poliittisesti apaattista. Väite ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Nuorten yhteiskunnallinen kiinnostus ei käänny korkeiksi äänestysprosenteiksi, mutta nuorten aktiivisuuden kokonaiskuva on luultua monisärmäisempi. Ohjelma perustuu Nuorisotutkimusverkoston julkaisusarjassa toukokuussa ilmestyneeseen teokseen Nuorten yhteiskunnallinen osallistuminen ja oikeistopopulismi.

Vesa Puurosta ja Kari Saarta haastattelee Emilia Palonen.

Onko nuorten liikkumattomuus ongelma?

Tiedetorin Takauma-lava pe 27.10. 12.00–12.30.

Liikunnan hyötyjä pidetään kiistattomina. Silti osa nuorista harrastaa vain harvoin liikuntaa. Miksi liikunta ei kaikkia kiinnosta? Muuttuuko liikunta-aktiivisuus lapsuudesta aikuisuuteen tultaessa? Millaisia liikuntakokemuksia vähän liikkuvilla oli? Ohjelma perustuu Nuorisotutkimusverkoston julkaisusarjassa elokuussa ilmestyneeseen teokseen Liikkumattomuuden jäljillä. Pitkittäistutkimus vähän liikuntaa harrastavien nuorten liikuntasuhteesta ja liikunta-aktiivisuuden muutoksista.

Pasi Koskea ja Markku Vanttajaa haastattelee Päivi Berg.

Marski, Tuntematon ja sodan muistaminen

Tiedekirjan osasto 6g70 pe 27.10. klo 16–16.25.

Sotien muistamisen tavat ja sisältö muuttuvat ajassa, ja niistä neuvotellaan niin patsaiden, uusien sotaelokuvien kuin turvapaikanhakijakeskustelujen yhteydessä. Miksi marsalkka Mannerheim on suomalaisten kestosuosikki? Mitä sodista pitäisi muistaa? Suomalaisesta muistokulttuurista ja itsenäisyydestä keskustelemassa tutkija Tuomas Tepora, jota haastattelee Puolustuslinjalla -kirjan toimittaja Teemu Tallberg.

Tilaisuus liittyy Nuorisotutkimusverkoston Kirjamessuilla ilmestyvään teokseen Puolustuslinjalla. Yhteiskuntatieteellistä ja historiallista tutkimusta maanpuolustuksesta ja asevelvollisuudesta (toim. Teemu Tallberg, Anni Ojajärvi ja Tiia Laukkanen). Teoksesta järjestetään laajempi keskustelutilaisuus marraskuussa.

Nuoret aikuiset hyvinvointipalveluissa

Tiedekirjan osasto 6g70 pe 27.10. klo 17–17.25.

Miten hyvinvointipalvelut vastaavat nuorten aikuisten tarpeisiin ja mikä on nuorten aikuisten asema palveluiden käyttäjinä? Nuoret aikuiset hyvinvointipalvelujen käyttäjinä ja kohteina -kokoomateoksessa etsitään tuoreen tutkimustiedon avulla vastauksia kysymyksiin, jotka ovat keskeisiä palvelujen arvioinnissa ja kehittämisessä. Keskustelussa mukana Sanna Aaltonen ja Antti Kivijärvi sekä haastattelija Elina Palola, STM.

Tilaisuus liittyy Nuorisotutkimusverkoston Kirjamessuilla ilmestyvään teokseen Nuoret aikuiset hyvinvointipalveluiden käyttäjinä ja kohteina (toim. Sanna Aaltonen ja Antti Kivijärvi). Teoksesta järjestetään laajempi keskustelutilaisuus marraskuussa.

1950- ja 60-lukujen nuorten ammattisuunnitelmat ja koulutuksen sukupuolittuneisuus

Tiedetorin Olohuone-lava la 28.10. 11.00–11.30.

"Mikä sinusta tulee isona?" antaa äänen 15–17-vuotiaille, jotka olivat ammatinvalinnan edessä 1950–60-luvun Helsingissä. Tuolloinkin käyty kiistely koulutuksen käytännöllisyydestä ja teoreettisuudesta on viime aikoina vain kuumentunut. Ohjelma perustuu Nuorisotutkimusverkoston julkaisusarjassa maaliskuussa ilmestyneeseen teokseen Mikä sinusta tulee isona? Koulutus- ja ammattisuunnitelmat 1950–60-luvun Helsingissä.

Sinikka Seliniä haastattelee Miina Keski-Petäjä.

Tubettajan tieto vs. Nuorisotutkijan tieto. Nuoret yhteiskunnallisina toimijoina ja keskustelijoina

Tiedetorin Olohuone-lava la 28.10. 11.30–12.00.

Minkälaiset yhteiskunnalliset ilmiöt kiinnostavat nuoria? Minkälaista yhteiskunnallista tietoa tubettaja tuottaa videoillaan nuorille? Tubettaja Roni Back ja nuorisotutkijat keskustelevat siitä, miltä nuorten poliittisuus näyttää tutkijan ja tubettajan silmin.

Lotta Haikkola haastattelee Sofia Lainetta ja Roni Backia.