Julkistustilaisuus: Nuorten yhteiskunnallinen osallistuminen ja oikeistopopulismi

Tieteiden talo (Kirkkokatu 6), sali 104

Nuorison väitetään olevan poliittisesti apaattista ja välinpitämätöntä. Väite ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Nuorten yhteiskunnallinen kiinnostus ja vaikutuspyrkimykset eivät käänny korkeiksi äänestysprosenteiksi, mutta nuorten aktiivisuuden kokonaiskuva on monisärmäisempi kuin uskotaan. Mielikuva passiivisuudesta ei anna totuudenmukaista käsitystä nuorten arkitodellisuudesta.

Keskiviikkona 24.5. julkistettavassa Nuorten yhteiskunnallinen osallistuminen ja oikeistopopulismi -artikkelikokoelmassa (toim. Vesa Puuronen ja Kari Saari, Nuorisotutkimusverkosto 2017) paneudutaan suomalaisnuorison yhteiskunnalliseen osallistumiseen ja erilaisiin näkemyksiin sekä kokemuksiin koskien populismia, puolueita, suvaitsevaisuutta, etnisiä vähemmistöjä ja muita ajankohtaisia yhteiskunnallisia ilmiöitä. Nuoret arvostavat tasa-arvoa ja demokratiaa, mutta myös populismi saa kannatusta. Osa nuorista suhtautuu vähemmistöihin torjuvasti, monet ovat huolissaan hyvinvointivaltion romuttumisesta. Suomessa tarvitaan toimia oikeistopopulistisen ideologian hillitsemiseksi nuorten keskuudessa.

Artikkelikokoelma perustuu vuosina 2011–2014 toteutettuun laajaan kysely-, haastattelu- ja etnografiseen tutkimukseen. Euroopan unionin rahoittama MYPLACE-hanke toteutettiin neljässätoista Euroopan maassa, joista jokaisessa tarkasteltiin kahta toisistaan eroavaa aluetta. Suomen tutkimuspaikkakuntia olivat Kuopio, Pielisen Karjalan Lieksa ja Nurmes.

Ohjelma:

12.30-13 kahvitarjoilu
13- n. 15.30 kirjan esittely, artikkelikokoelman toimittajat Vesa Puuronen ja Kari Saari

Kommentti: YTT, tutkija Tuula Vaarakallio

Kommenttipuheenvuoroja poliittisista nuorisojärjestöistä

Tilaisuuden puheenjohtajana toimii professori Päivi Honkatukia.

Ilmoittautumiset tilaisuuteen 19.5. klo 10 mennessä Lyyti-lomakkeella.

Nuorten yhteiskunnallinen osallistuminen ja oikeistopopulismi -kirjaa myydään julkistustilaisuudessa, ja se tulee myyntiin Nuorisotutkimusverkoston verkkokauppaan.