Nuoruus ja populaarikulttuuri – Nuorisotutkimuksen avoin tutkijaseminaari

Tieteiden talo (Kirkkokatu 6)

(Kuva: Pixabay)

Yleistä tapahtumasta

Nuorisotutkimuksen tämänkeväinen tutkijaseminaari järjestetään kesäkuun alussa Tieteiden talolla Helsingissä. Seminaarin teemana on nuoret ja populaarikulttuuri, ja tapahtuma on avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille tieteenalasta riippumatta. Myös muut kuin tutkijoina työskentelevät ovat lämpimästi tervetulleita mukaan. Tilaisuus on maksuton ja päivään sisältyy kahvitarjoilu kaikille ilmoittautuneille osallistujille. Tilaisuuden järjestää Nuorisotutkimusseura yhteistyössä International Institute for Popular Culturen (IIPC) kanssa.

Tutkijaseminaarin ohjelma koostuu aamupäivän asiantuntijapuheenvuoroista sekä iltapäivän työryhmätyöskentelystä. Myös työryhmät ovat avoimia kaikille kiinnostuneille. Työryhmätyöskentely muodostuu tutkijoiden ennakkoon lähettämien työpapereiden käsittelystä. Erikseen nimettävän asiantuntijakommentaattorin ja monitieteisen tutkijajoukon kommentoitavaksi voi tuoda esimerkiksi tutkimussuunnitelman, artikkelikäsikirjoituksen, konferenssipaperin tai käsikirjoituksen osan. Jokaisen tekstin käsittelyyn varataan aikaa noin 45 minuuttia. Ennakkomateriaalina jaettavat tekstit tulee toimittaa 23.5.2017 mennessä erikseen annettavan ohjeistuksen mukaisesti. Materiaali jaetaan kaikille tilaisuuteen ilmoittautuneille etukäteen.

Tapahtuman teema

Seminaarissa käsitellään populaarikulttuuria ja sen tutkimusta nuorison ja nuoruuden näkökulmista. Työryhmiin voi ehdottaa papereita, jotka liittyvät esimerkiksi seuraaviin aihealueisiin:

• Nuoret populaarikulttuuristen mediasisältöjen (esim. musiikki, tv-ohjelmat, elokuvat, kirjallisuus, suoratoistopalvelut, videopelit) kuluttajina ja tuottajina
  • Nuorten alakulttuurit ja tyylit
  • Nuoria ja nuoruutta koskevat representaatiot populaarikulttuurissa
  • Populaarikulttuuri nuoriso- ja kasvatustyössä
  • Nuorison ja populaarikulttuurin tutkimusta koskevat metodologiset kysymykset

Kommentoitaviksi otetaan ensisijaisesti väitöskirjantekijöiden ja väitelleiden tutkijoiden tekstejä tieteenalasta riippumatta.

9.30 Aamukahvi

9.45 Alkusanat

Tutkijatohtori Janne Poikolainen (Nuorisotutkimusseura)

10.00 Asiantuntijapuheenvuorot ja keskustelua (puheenvuorojen otsikot voivat vielä tarkentua)

Professori Kari Kallioniemi (TY): Populaarikulttuurin jälkeinen aika

Tutkimusprofessori Tommi Hoikkala (Nuorisotutkimusseura): Populaarikulttuuri ja nuorisotutkimus Suomessa – Miksi brittiläisen cultural studies -metodologian mukainen alakulttuuritutkimus tuntui 1980 -luvun pääkaupunkiseudulla niin vaikeasti sovellettavalta?

Tutkija Malin Fransberg (TaY): Metodologiset haasteet ja eettiset kysymykset graffitialakulttuurin tutkimuksessa

12.00 Lounastauko

13.00 Työryhmät

14.30 Iltapäiväkahvi

15.00 Työryhmät

16.30 Seminaari päättyy

Ilmoittautuminen

Pyydämme kaikkia osallistujia ilmoittautumaan tilaisuuteen etukäteen sähköisellä lomakkeella. Ehdotukset työryhmissä käsiteltäviksi papereiksi tulee jättää ilmoittautumisen yhteydessä viimeistään 5.5.2017. Paperin hyväksymisestä ilmoitetaan ilmoittautuneille henkilökohtaisesti. Kuulijaksi (ei käsiteltävää paperia) voi ilmoittautua 29.5.2017 asti.

Lisätietoja ja yhteydenotot

Tutkijatohtori Janne Poikolainen