Anarkopunkin alkeet: sinä päätät

Herman Raivio

Mike Dines and Matthew Worley (toim.): The Aesthetic Of Our Anger. Anarcho-punk, Politics and Music. 315 s. Minor Compositions/Autonomedia, 2016.

Punkkiin, kuten tietenkin mihin tahansa taiteelliseen tai yhteiskunnalliseen liikkeeseen, kuuluu sisäinen debatointi. Autenttisuus: kuka edustaa oikeaa punk-henkeä vai onko alkuperäisyyden tavoittelu lähtökohtaisestikin typerää? Kaupallisuus: voiko sitä välttää vai pitääkö kaaoksesta vain leipoa hyvällä omallatunnolla käteistä? Politiikka: punk ei voi olla puoluepolitiikan asialla, mutta onko se aina kuitenkin jotenkin poliittista? Tunnukset: turhia koska asenne ratkaisee vai olennainen osa punkkia, asenteen ulkoinen artikulaatio?

Punk on aina ollut nuoruuden musiikkia.

Punkin voima piilee siinä, ettei polemiikkeja koskaan lopullisesti ratkaista, vaan ristiriidat jätetään auki. Yhden kiistan voisi silti selvittää tässä ja nyt: tuhoaako akateemisuus punkin katu-uskottavuuden? Ei, punkkia voi tutkia yliopistolla. Siksi Mike Dinesin ja Matthew Worleyn toimittama kirjoituskokoelma anarkopunkista The Aesthetic Of Our Anger on paikallaan. Musikologi Dines tulee Sussexin yliopistosta, historian professori Worley Readingin yliopistosta. Molemmat jakavat punk-menneisyyden.

Anarkopunk syntyi Englannissa ja sen merkittävin tekijä oli Crass, joka levytti vuosien 1977–1984 välillä. Tuotannossaan yhtye käsitteli muun muassa sitä kiistaa, että onko laji ylipäätään enää elossa. Eipä ollut enää vuonna 1979: Yes that's right, punk is dead. It's just another cheap product for the consumer's head. Crass soitti taidepunkkia, vaikuttajanaan muun muassa moderni säveltäjä Benjamin Britten. Monisanaisissa lyriikoissa kysyttiin yhteiskunnallisia epäkohtia ja vastattiin raivolla. Do they owe us a living? Of course they fucking do!

Anarkismi on kuulunut alusta asti punkkiin. Sex Pistolsille se tarkoitti shokkiarvoa, mutta Crassille elämänmuotoa. Yhtyeen jäsenet asuivat kommuunissa maalla, Essexin maakunnassa. Yleisön ja esiintyjien väliset rajat pyrittiin häivyttämään, ja levyjen hinnat poljettiin alas. Bändi ei esiintynyt televisiossa, antanut haastatteluja tai markkinoinut levyjään. Kappaleet merkittiin yhtyeen nimiin. Soittajat pukeutuivat mustiin univormuihin ja ottivat itselleen yksiselitteiset taiteilijanimet: Steve Ignorant, Eve Libertine, Phil Free.

Keikoilla jaettiin sodan vastaisia lehtisiä ja pyöritettiin taustalla elokuvakollaaseja. Estetiikassa otettiin vaikutteita vasemmistolaisen taiteilijan John Heartfieldin kuvamontaaseista. Faizal Reza suunnitteli yhtyeelle oman fontin, tietenkin ilmaiseksi jaettavan. Dave King kehitteli logon, jossa yhdistyi Union Jack, kristillinen risti, hakaristi ja kaksipäinen käärme. Crassin iskulause kuului Anyone Can Do It, mutta oli selvää, ettei kuka tahansa olisi pystynyt tekemään vastaavaa. Crass muodosti harkitun ja omaperäisen kokonaisuuden.

Crass ja muut anarkopunkyhtyeet olivat tulevien kansalaisaktivistien edelläkävijöitä. Ne puolustivat eläinten oikeuksia, olivat ympäristötietoisia ja feministisiä. Crass teki jopa feministisen teemalevyn Penis Envy 1981. Yhtye vastusti sekä markkinaliberaalia, thatcherilaista oikeistoa että marxilaista vasemmistoa. Left wing, right wing, you can stuff the lot. Keskelle asetettiin ajatteleva yksilö, mikä ei kuulostaa nykyään radikaalilta, mutta on ymmärrettävää vasten anarkistista traditiota. The system might have got you but it won't get me. I am he and she is she but you're the only you. There Is No Authority But Yourself, bändi julisti.

Crassin perusti vanha hippiaktivisti, taideopettaja Penny Rimbaud (s. 1943). Crass ja anarkopunk on kuitenkin monessakin mielessä nuorta kulttuuria. Punk on aina ollut nuoruuden musiikkia. Sen kuuntelu aloitetaan nuorena, eikä punkin vaikutus koskaan täysin katoa. Punkilla nuoruutta jatketaan. Nuoruuteen kuuluu Crassin hyökkäävyys, tinkimättömyys ja ylikorostunut yksilöllisyyden tunne. Anarkismi on leimallisesti nuoruuden ideologiaa. No, oli ainakin Tampereella 80-luvun alun alakulttuuripiireissä.

Herman Raivio

FM, vapaa kirjoittaja